Фед представя оптимистични икономически перспективи пред Конгреса

Джером Пауъл вероятно ще представи оптимистични прогнози въпреки коронаворуса

12:18 | 11 февруари 2020
Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл вероятно ще представи едно оптимистично виждане относно перспективите за икономическия растеж пред Конгреса тази седмица въпреки опасненията около разпространяващата се зараза от коронавирус, която заплашва световната търговия, съобщава Ройтерс, цитиран от Investor. 

Мнението на Пауъл ще отрази официалния доклад, представен от Фед пред Конгреса в петък, повтаряйки виждането на централната банка, че настоящият ѝ целеви диапазон относно лихвите по краткосрочните заеми, 1,5-1,75%, е „подходящ“ за поддържане разширяването на икономиката.

Пауъл също така ще се обърне към позната публика. Той вече е разговарял поотделно с повечето от представителите на Конгреса, които тази седмица ще присъстват на изказването му.

Всъщност гуверньорът на централната банка на САЩ, само за двете години като управител на Фед, е прекарал около 96 часа в частни срещи, телефонни разговори, обяди и учебни сесии със сенатори и членове на Камарата на представителите.

Това е повече от 77-те часа на неговата предшественичка Джанет Йелън.

„Неговото послание вероятно ще бъде: ако се стигне до намаляване на лихвите, това ще стане единствено в отговор на някакви глобални смущения, свързани с вируса“, споделя Робърт Перли, икономист в Cornerstone Macro.

Инвеститорите ще следят внимателно всички ново подробности около плановете на Фед за балансите и пазарите за краткосрочни заеми, където централната банка влива ликвидност, за да предотврати нов неочакван скок на лихвения процент, както стана миналата есен.

Повече по темата четете в Investor.bg