Кой е най-вероятно да наследи поста на Ангела Меркел?

След плановете на Анегрет Крамп-Каренбауер да се оттегли, няколко кандидати ще се борят за канцлерския пост в Германия

16:05 | 10 февруари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Въпросът с наследника на Ангела Меркел на канцлерския пост отдавна трябваше да бъде решен от Християндемократическия съюз (ХДС). Когато Анегрет Крамп-Каренбауер спечели оспорвания вот за ръководния пост на партията през декември 2018 г., тя беше определена като кандидат No1 за наследник на Меркел и на канцлерската позиция, която ще бъде освободена през 2021 г., пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg. 

Но на фона на фиаското в Тюрингия, където властта спечели подкрепеният от „Алтернатива за Германия“ Томас Кемерих, Крамп-Каренбауер заяви пред партийните лидери, че възнамерява да се оттегли от лидрския пост на ХДС по-късно тази година, хвърляйки ръкавицата към гора от ръце.

Меркел беше категорична, че четвъртият ѝ мандат ще бъде последен. Bloomberg предоставя поглед върху възможните кандидати в надпреварата за най-важния пост в най-силната европейска икономика:

Непоклатимият Армин Лашет

Съюзник на Меркел и защитник на миграционната политика на ХДС, Лашет заема лидерския пост в една федерална провинция, която е била крепост на социалдемократите през повечето време след Втората световна война, Северен Рейн-Вестфалия.

Тъмният принц Йенс Шпан

Като лидер на дясното крило на партията Шпан си създаде име с атаките срещу Меркел заради нейния подход по време на кризата с еврото и притока на мигранти. Опитът на канцлера да си сътрудничи с него, като го покани в кабинета през 2018 г., имаше смесени резултати.

Съперникът Фридрих Мерц

64-годишният дългогодишен съперник на Меркел сега се смята за аутсайдер. След като политическата му кариера беше затъмнена от Меркел още преди тя да стане канцлер, той нахлу отново на политическата сцена през 2018 г. в опит да поеме контрола над партията, но само за да бъде осуетен неговият опит от Крамп-Каренбауер.

Защитник на консервативното проиндустриално крило на партията, Мерц е разглеждан като реликва от изпадналия в миналото клуб на „старите момчета“. След като загуби състезанието за лидерство през декември 2018 г., той се върна към своята добре платена работа в германското звено на BlackRock.

Непредвидимият Маркус Зьодер

Стъпка по стъпка някогашният партиен „разбойник“ Зьодер успя да се превърне в абсолютен лидер в Бавария през 2018 г.

Според анкета Зьодер е вторият по популярност политик в Германия.

Още по темата четете на Investor.bg