Volvo и китайският й собственик Geely обмислят сливане

Новата компания може да бъде оценена на 30 млрд. долара

16:37 | 10 февруари 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volvo Cars отново може да стане публична компания, тъй като китайският му собственик Ли Шуфу обмисля да обедини листната си компания на борсата в Хонконг с шведския автомобилен производител с цел да създаде по-голяма компания, която да се конкурира с бързо консолидиращия се глобален пазар, съобщава Bloomberg. 

Volvo, изцяло собственост на Geely Group на Ли, ще проучи предложението за сливане с публично търгуваната Geely Automobile Holdings, се казва в изявление в понеделник. Обединената компания ще се листне в Стокхолм, както и в Хонконг, където компанията Geely Automobile се търгува. 

Ли - милиардер и основател на Geely, който е и най-големият акционер в Daimler, е убеден, че обединяване на ресурси ще помогне за развитието на компаниите по отношение на електрификацията и автоматизираното шофиране. Volkswagen и Ford Motor се договориха да си сътрудничат в мащабно споразумение миналата година, а Fiat Chrysler Automobiles е готов да се слее с френската група PSA, собственик на марката Peugeot.

Volvo е собственост на Ли от около десетилетие. Компанията удвоява продажбите си, докато расте бързо на пазара в Китай. През септември 2018 г. главният изпълнителен директор на Volvo Cars Хакан Самуелсон заяви в интервю, че компанията ще забави планираното първично публично предлагане, тъй като пазарните условия са станали непредсказуеми на фона на нарастващото напрежение в глобалната търговия.

Потенциално, новата компания може да бъде оценена на 30 млрд. долара и дори повече. 

Geely Automotive има текуща пазарна стойност от около 16 млрд. долара в Хонконг, докато Volvo се целеше в оценка от 16 млрд. до 32 млрд. долара, преди да се откаже от плановете за IPO през 2018 г., твърдят източници, запознати с въпроса. Инвеститорите обаче са били готови да платят само между 12 и 18 млрд. долара.

След неуспешен опит за сливане с френската Renault SA, групата Volvo продаде бизнеса с леки автомобили на Ford Motor през 1999 г., за да се съсредоточи върху производството на камиони и автобуси.

След финансовата криза Geely пое Volvo Cars. Сделката проправи пътя за възраждане на марката, водена от продажбите на популярните си SUV модели, които съставляват повече от половината от продажбите през миналата година. Доставките в Китай са нараснали пет пъти, откакто компанията е под шапката на Ли. Автопроизводителят създаде три монтажни инсталации и звено за производство на двигатели в Китай, докато персоналът се увеличи от 188 на повече от 8 000 души.

По-късно Ли купи дял в компания за производство на камиони - Volvo Group.

Автомобилните компании вече са се насочили към интеграция в отговор на предизвикателствата в индустрията. През октомври Volvo Cars обяви, че ще създаде съвместно предприятие с Geely за разработването на традиционни двигатели с вътрешно горене.

Новото предприятие, което може да започне да работи в края на годината, ще прави двигатели за марките на Volvo и Geely, а също така може да доставя двигатели и на други производители.