Бил и Мелинда Гейтс се фокусират върху климата и равенството между половете

Фондацията на семейство Гейтс ще финансира здравни и образователни програми, както и в технологии за намаляване на вредните емисии

12:49 | 10 февруари 2020
Мелинда и Бил Гейтс. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Мелинда и Бил Гейтс. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Бил и Мелинда Гейтс, които са съоснователи на най-голямата частна фондация в света, заявиха, че борбата с изменението на климата и насърчаването на равенството между половете ще бъдат важни мисии, които благотворителната им фондация ще подкрепи, съобщава Bloomberg.

В писмо, отбелязващо 20-годишнината от създаването на фондацията, двойката заяви, че измененията в климата са основен проблем за съоснователя на Microsoft, докато равенството между половете било мисия за съпругата на Гейтс.

Фондацията планира да работи върху технологии за намаляване на въглеродните емисии като са включени идеи, които могат да осигурят евтина енергия с нулеви емисии на страните с ниски доходи, както и начини за подпомагане на уязвимото население - като хората, които се занимават с фермерство за лично препитание, да се адаптират към промените в климата.

„Справянето с изменението на климата ще изисква исторически високи нива на глобално сътрудничество, безпрецедентни количества иновации в почти всеки сектор на икономиката, широко разпространение на съвременните решения за чиста енергия като вятърната и слънчевата енергия, както и общи усилия за работа с хората, които са най-уязвими от затоплянето на планетата“, пише Бил Гейтс, класиран от индекса на милиардерите на Bloomberg като втория най-богат човек в света.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс разполага с почти 47 млрд. долара, отделени за дарения, включително средства, предоставени от приятеля на Гейт и основател на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Мисията на фондацията е да работи за подобряването на световното здравеопазване и образованието в САЩ, като наскоро започна да инвестира в програми, свързани с борбата с климата и равенството между половете.

Мелинда Гейтс подчертава необходимостта повече жени да заемат ръководни позиции на държавно ниво, във финансовите технологии и здравеопазването. Тя също така обръща внимание на важността от преодоляването на бариерите, пред които са изправени жените като по-ниското заплащане и насилие.

„Независимо къде сте роден по света, животът ви ще бъде по-труден, ако сте се родили момиче“, подчерта г-жа Гейтс.

Двойката направи преглед на успехите и провалите през двете десетилетия от основаването на фондацията в подобряването на световното здравеопазване в области като ваксинацията, маларията и превенцията на СПИН. Бил Гейтс затвърди значението на насърчаването на глобалното здраве от страна на фондацията.

„Световното здраве винаги ще бъде на фокус за нашата фондация“, написа той в писмото.

Гейтс допълни, че това начинание ще става още по-важно за семейството му в бъдеще, тъй като климатичните промени правят обществото по-податливо на болести.

Фондацията смята да отдели средства за работа в областта на семейното планиране, в здравето на родилки и новродени, както и в нови начини за предотвратяване на недохранването.

Мелинда Гейтс коментира, че другата основна цел на семейната фондация е образованието в САЩ.