Как се попада сред най-богатия 1% в света?

Нужните годишни доходи зависят от това в коя част на света живее човек

09:17 | 9 февруари 2020
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Да бъдеш част от най-богатия 1% от населението е символ на сила, но докато неравенството се увеличава, то тази група става все по-богата и по-влиятелна, пише Bloomberg.

И все пак представителите на този 1% са различни – от проспериращи професионалисти до милиардери, чието състояние е по-голямо от това на много държави. Какво ще ви коства, за да станете част от тях зависи от мястото, на което живеете.

За да се присъедините към групата на богатите от Обединените арабски емирства се изискват над 900 хил. долара годишно или 12 пъти повече приходи отколкото в Индия - развиващ се пазар с толкова голямо население, че в нейният 1% на най-богатите влизат повече от 13 млн. души. В голяма част от развития свят доходи от между 200 и 300 хил. долара на година ще ви осигурят място сред най-богатия 1%.

Необходимите годишни приходи, за да сте част от най-богатия 1% в тези страни. Графика: Bloomberg 

В САЩ заможните се отдалечават от средната и работническата класа, чиито доходи растат слабо пред последните няколко десетилетия. Неравенството се разширява дори сред най-богатия 1%. Докато се изискват доходи от около 500 хил. долара на година, за да сте част от най-богатия 1% американци, то за получаване на място сред най-заможните 0.1% се изискват годишни приходи от повече от 2 млн. долара. Прагът за място в редиците на най-богатите 0.01% е повече от 10 млн. долара.

Какво дължат те?

Някои страни полагат специални усилия, за да привлекат най-богатите хора и тяхното богатство. Сингапур и Монако например са се превърнали в данъчни убежища, където заможните могат да живеят и да инвестират при по-лека данъчна и регулаторна тежест. Част от държавите, богати на петрол и природен газ, също могат да си позволят да не облагат с данък най-богатия 1% от обществото.

В повечето страни по света обаче политиците използват данъците, за да се опитат да изравнят условията между заможните и всички останали. В много държави с прогресивен данък върху дохода най-високите ставки се прилагат само за най-богатия 1% от населението.

Пределната данъчна ставка по страни през 2018 г. Графика: Bloomberg  

За какво харчат те?

Нарастващото състояние на най-богатия 1% от населението предизвика бум на разходите са луксозни стоки, особено в Китай. McKinsey & Co. оценява, че разходите за лични луксозни стоки, като аксесоари, бижута и часовници, са се увеличили с 47% от 2012 г. насам.

Много от представителите на единия процент най-богати, разбира се, имат малък интерес към дизайнерските чанти или модата от висок клас. Жилищата, образованието и грижите за децата са много по-често срещани причини за големи разходи за тази група и разходите им могат да варират значително в целия свят.

Разходи за жилище, образование и грижи за деца. Графика: Bloomberg

Честа тема е ожесточената конкуренция за англоезични международни училища, твърди експерт на Chamness WorldWide. Той посочва, че това е така, защото емигрантите се борят за места с местните деца, чиито родители „искат по-конкурентно образование и междукултурна компетентност за своите деца".

Цените на недвижимите имоти от висок клас се повишиха в големите градове между 2010 и 2018 г., но растежът вече се забавя, обяснява анализатор от Knight Frank. Според него проблемът е в изоставането по отношение на предлагането и чувството, че цените са твърде завишени.