Най-богатият човек във Франция получи безплатен обяд от ЕЦБ

Покупката на Tiffany от страна на LVMH се случва на много ниска цена благодарение на емисии облигации с отрицателна додходност

13:35 | 8 февруари 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomber
Снимка: Christophe Morin/Bloomber

Бернар Арно, шефът на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, надхвърли дори собствените си невероятно ниски очаквания за доходност при продажбата на огромен обем облигации през тази седмица, която представлява най-голямата корпоративна емисия в евро от 2016 г., пише Маркъс Ашърт за Bloomberg.

Луксозният гигант набра 7.5 млрд. евро (8.3 млрд. долара) и 1.55 млрд. паунда (2 млрд. долара) чрез облигации с падежи от 2 до 11 години, за да подпомогне финансирането на покупката си на Tiffany на стойност 16 млрд. долара. Два от петте трашна в евро са с отрицателна доходност, което означава, че инвеститорите ще платят за това, че са заели пари на компанията. Така очакванията на Арно през ноември за доходност по облигациите между 0 и 1% бяха надминати. Дори 11-годишните облигации са с доходност от 0.45%.

„Сливанията и придобиванията никога не са били толкова евтини“, коментира Маркъс Ашърт.

Най-богатият човек във Франция може да благодари на Европейската централна банка за това. Рестартирането на програмата за закупуване на корпоративни облигации на стойност 189 милиарда евро доведе до допълнително намаляване на кредитните спредове.

Почти сигурно е, че облигации в подобен обем ще бъдат закупени от ЕЦБ (или поне в някакъв момент в близко бъдеще). Още повече, че има недостиг на качествени емисии, след като програмата за количествени облекчения заработи отново.

Сделката за Tiffany позволява на Бернар Арно да придобие по-голяма част от един от най-бързо развиващите се луксозни сегменти. Милиардерът съобщи, че Tiffany притежава несравнимо наследство, което пасва на останалите марки, които притежава - Louis Vuitton и Bulgari.

Бижутерската компания Tiffany претърпя спад в продажбите, дължащ се на свиване на разходите от страна на туристите, както и на силния американски долар.

Главният магазин на Tiffany се намира на Пето Авеню, в близост до Trump Tower. Компанията добива световна слава, след като бе представена във филма от 1961 г. „Закуска в Tiffany”, с участието на актрисата Одри Хепбърн. Открита през 1837 г. Tiffany дава работа на повече от 14 000 души и управлява над 300 магазина.