Изпълнителният директор на Credit Suisse подаде оставка след шпионския скандал

Тиам твърди, че не е знаел за следенето на бивши колеги, което навреди на институцията

09:27 | 7 февруари 2020
Тиджане Тиам. Снимка: БГНЕС
Тиджане Тиам. Снимка: БГНЕС

Борбата за власт в Credit Suisse приключи: Главният изпълнителен директор на голямата швейцарска банка Тиджане Тиам напуска компанията в средата на февруари. Неговият наследник ще бъде Томас Готщайн, който преди това ръководи бизнеса на банката в Швейцария. Урс Ронер, председателят на борда, чиято оставка поискаха важни акционери, ще остане на поста до следващата година, предаде Bloomberg, цитиран от Investor.

Както обяви банката в петък сутринта, Тиам ще я напусне след представянето на годишните финансови резултати следващия четвъртък. Тиам твърди, че не е знаел за следенето на бивши колеги.

„Без съмнение това навреди на Credit Suisse и доведе до несигурност и страдание", цитиран е той. „Съжалявам за случилото се - никога не би трябвало да се случи".

През септември стана известно, че Credit Suisse е наредила на детективи да следят бившия си топ мениджър Икбал Хан. След бързо наредено разследване Пиер-Оливие Буе, главен оперативен директор на Credit Suisse, понесе отговорността, след като швейцарската банка съобщи, че той напуска кредитора заради разпореждането си да бъде следен бившия мениджър на активи, който се е присъединил към конкурентната банка UBS. Тогава Credit Suisse съобщи, че Буе поема отговорността по въпроса и банката приема незабавната му оставка. Кредиторът уточни, че Буе е наредил на шефа на отдела по сигурността „да започне наблюдение“ на Икбал Хан на 29 август, когато UBS обяви назначението му. Буе заявява, че еднолично е взел решението за следенето, за да защити интересите на банката, и не е обсъждал въпроса с главния изпълнителен директор Тиджан Тиам.

Швейцарските медии обаче веднага спекулираха, че шпионската акция е наредена от върха, от самия ръководител на Credit Suisse Тиджане Тиам. А има и съмнения относно официалния мотив. Защото между Хан и бившия му шеф явно е ескалирал спор от месеци, чийто произход изглежда толкова невероятен, като и инцидентът в центъра на Цюрих.

Малко преди Коледа друг случай за наблюдение стана публичен, което доведе до ново разследване. Финансовият регулатор Finma също се намеси.

Аферата предизвика борба за власт между шефа на банката Тиам и директора Ронер. В хода на заседанието на борда важните акционери на голямата швейцарска банка все още подкрепяха Тиам. Премахването му би било „ужасна грешка", заяви фонд мениджърът Дейвид Херо от Harris Associates. Херо е помолил Ронер, председател на борда, да се ангажира ясно с Тиам. Британският инвеститор Silchester International и американският хедж фонд Eminence също се застъпваха за Тиам. Но в крайна сметка натискът върху него очевидно е бил твърде голям. Днес Тиам е цитирам, че се е съгласил с управителния съвет да напусне банката. „Гордея се с постигнатото от екипа ми през моето време в банката“.

Повече по темата четете в Investor.bg