Сделките с хотели в Източна Европа растат в търсене на по-добра доходност

Столиците на Румъния, Унгария и Сърбия все повече привличат предприемачи и инвеститори

17:33 | 5 февруари 2020
Снимка: Owen Franken/Bloomberg News
Снимка: Owen Franken/Bloomberg News

От обновените дворци в Будапеща и Букурещ до Балтийския бряг хотелиерите, които търсят по-висока възвръщаемост в Източна Европа се осмеляват да рискуват с отварянето на хотели извън пренаселените централни части на региона, пише в свой анализ Bloomberg.

Тъй като доходността в Прага и бизнес районите на Варшава се доближават до нивата в най-големите градове в Германия, столиците на Румъния, Унгария и Сърбия все повече привличат предприемачи и инвеститори, заявяват управители на хотели.

„Букурещ е това, което Варшава беше преди 10-15 години“, коментира експерт от базираната в Париж компания Louvre Hotels Group на неотдавнашна конференция за хотелската индустрия в Европа.

Миналата година инвестиционната американска банка Goldman Sachs Group продаде на индийския конгломерат InterGlobe портфолио от 10 хотела, включително четиризвездни в Будапеща и Прага. По данни на Cushman & Wakefield и CMS през последните пет години хотелските сделки на шестте основни пазара в региона са били на стойност 4.2 млрд. евро (4.6 млрд. долара), като една трета от тях са били осъществени през 2019 г.

В румънската столица кранове се извисяват в небето, като проектите включват два хотела Ibis, които се строят от листнатата във Варшава компания Оrbis SA. Наскоро Apex Alliance, независим оператор със седалище в Литва, завърши четиризвездния хотел Marriott в Букурещ, като междувременно превърна емблематичната банкова сграда в стария град на столицата в петзвезден хотел.

Големите полски градове извън Варшава също процъфтяват. През следващите три години се предвижда отварянето на девет хотела с общо 1900 стаи в района на Труймясто, който включва Гданск, Гдиния и Сопот на Балтийско море, увеличавайки предлагането на хотелски стаи с 30%.

Междувременно Беласток, университетски град в източна Полша, е предпочитано място за Warimpex, друг голям предприемач, тъй като там има на разположение повече свежа работна ръка в сравнение с Варшава, заяви изпълнителният директор Франц Юркович.

Вторият по големина град в Полша, Краков, отдавна е популярна туристическа дестинация, въпреки че рязкото нарастване на бизнес центрове в града и целия регион, също увеличи търсенето откъм хотели.

„Полша и Румъния са ключови пазари, защото това са двете страни в Източна Европа, които имат силни вътрешни пазари“, каза Жил Клави, главен изпълнителен директор на Orbis, който развива в региона хотели като Sofitel, франчайз на френската компания Accor SA.

“Очаква се икономическият растеж да се задържи във възходяща посока през следващите години, ако някакви сериозни геополитически проблеми не попречат на това“, допълни още той.

Има достатъчно възможности за увеличаването на присъствието на международни марки в региона, става ясно от доклад на консултантската компания Horwath HTL пт 2019 г. Делът на хотелските вериги е едва 15% от общия брой в Унгария, 14% в Полша и 6% в Сърбия в сравнение с над 20% в много западноевропейски държави. 

В Будапеща е планирано да бъдат завършени хотели с около 3000 нови стаи до края на 2021 г. Hyatt Regency ще се помещава в бивша сграда на пощата от 1870 г., а хотелът W Budapest by Marriott ще бъде отворен в сградата на двореца, в който се намираше държавната балетна школа на Унгария.

Миналият месец френската компания за недвижими имоти Covivio закупи емблематичния петзвезден хотел New York Palace в Будапеща, който е част от сделка на стойност 685 млн. долара, включваща осем емблематични хотела в цяла Европа, сред които и Carlo IV в Прага.

През ноември групата закупи и три хотела в Лодз, Варшава и Краков в Полша от B&B Hotels. Междувременно Apex Alliance иска да закупи хотели в унгарската столица.

Чешката компания R2G придоби InterContinental Prague за близо 225 млн. евро през януари 2019 г., а през февруари базираният в САЩ фонд за дялово инвестиране Patron Capital и американската хотелска верига Marriott International закупиха хотел Sheraton Warsaw.

Фондът за дялово финансиране Patron Capital, който е фокусиран главно върху Западна Европа и Великобритания, беше привлечен от допълнителната доходност от 2 процентни пункта в Полша, заедно с бързия икономически растеж и потребителските разходи в региона, коментира вицепрезидентът на страната Виктор Лесински.