Разследват Google и Tinder заради обработката на лични данни

ЕС разследва интернет търсачката заради обработването на данни за местоположението на потребителите

18:07 | 4 февруари 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Google се сблъсква с още едно разследване от страна на Европейския съюз заради опасенията, че обработването на данни за местоположението на потребителите на търсачката може да наруши строгите правила за поверителност на блока, пише Bloomberg.

Въоръжена със силата да налага огромни глоби, Ирландската комисия за защита на данните започна отделно разследване на американската интернет компания Match Group, която е собственик на едни от най-известните сайтове и приложения за запознанства, сред които и Tinder, относно обработката на лични данни на потребителите в популярното приложение.

Проверки от ирландския орган се правят и върху големи технологични компании като Facebook, Twitter и Apple. Двата най-нови случая са свързани с прозрачността, която предоставя мобилното приложение WhatsApp при споделяне на данни с Facebook и Twitter, съобщи в скорошно интервю ирландският комисар за защита на данните Хелън Диксън.

„Разследването срещу гигантът Google, притежаван от Alphabet, ще разгледа доколко е законно търсачката да обработва данни за местоположението на потребителите си, както и прозрачността около това обработване на лични данни“, съобщи в свое изявление Ирландската комисия за защита на данните. Разследването на Tinder трябва да установи дали компанията има правно основание за обработката на личните данни на своите потребители.

Последният случай, свързан с търсачката Google, е предшестван от редица оплаквания от потребителски асоциации още през 2018 г., които обвиняват интернет гиганта в събирането на лични данни от потребители, които засягат не само местоположението им, а и техните политически убеждения и сексуална им ориентация.

„Хората трябва да разберат и да контролират по какъв начин компании като Google използват данните за тяхното местоположение, предоставяйки им услуги“, каза в свое изявление Google и добави, че компанията ще сътрудничи напълно на регулатора.

„През последната година направихме редица промени в продуктите, за да подобрим нивото на прозрачност и контрола върху данните, събирани от местоположението на потребителите“, коментират още от търсачката.

При проучване на сигурността са открити слаби места в системата на евтините смартчасовници за деца, при които е възможно непознати лица да отменят зададения родителски контрол на устройствата и да проследят местоположението на децата. През октомври Австралийската комисия за защита на потребителите подаде иск срещу Google, обвинявайки компанията в заблуждаване на потребителите относно начина, по който търсачката получава разрешение за достъп до тяхното местоположение.

Според доклад на Associated Press от 2018 г., използването на услугите на Google през мобилни устройства, позволява на търсачката да съхранява данни за местоположението на телефона, дори при зададени настройки за поверителност.

Общият регламент на Европейският съюз (ЕС) относно защитата на личните данни (GDPR) за първи път дава правомощия на европейските регулатори да глобяват нарушителите с до 4% от глобалните им годишни продажби.