Коронавирусът: България повиши степента на риск до предпоследното ниво IV

САЩ и Австралия затварят граници за пристигащи от Китай

15:24 | 1 февруари 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Държавите по света затварят граници за пристигащи от Китай в опит за контрол на бързото разпространение на новия коронавирус, съобщава BBC.

В същото време България повиши степента на риск до предпоследното ниво IV. 

„Настоятелно препоръчваме на българите, където и да се намират в света, да не пътуват до Китай“. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след съвещание при премиера, в което участваха министрите на здравеопазването и на вътрешните работи във връзка с мерките за ограничаване на коронавируса, цитирана от БНР.

Заради заболяването страната ни повишава степента на риск до Ниво IV, обяви Захариева: „Имаме готовност да вдигнем и до максимална пета степен, но това ще се случи в понеделник или във вторник“.

"Пристигащите в България китайски граждани или чужденците, които са били в Китай или в територии с установени случаи на новия коронавирус, ще преминават през щателна медицинска проверка още при кацането на самолета на българска територия", обясни здравния министър Кирил Ананиев, цитиран от БНР.

През следващата седмица в Брюксел здравните министри на Европейския съюз се очаква да набелажт допълнителни мерки за действие.

САЩ и Австралия заявиха, че ще откажат влизане на тяхна територия на всички чуждестранни посетители, които наскоро са били в Китай, където вирусът се появи за първи път през декември.

По-рано, включително Русия, Япония, Пакистан и Италия обявиха ограничения за пътуване. Световните здравни власти обаче не препоръчаха подобни мерки.

"Ограниченията за пътуване могат да причинят повече вреда, отколкото полза, като възпрепятстват споделянето на информация, медицинските вериги за доставки и вредят на икономиките", заяви в петък ръководителят на Световната здравна организация (СЗО).

СЗО препоръчва въвеждане на скрининг на официални гранични пунктове. Тя предупреди, че затварянето на границите може да ускори разпространението на вируса, тъй като пътуващите ще влизат в страните неофициално.

По последни данни новият коронавирус е причинил смъртта на 259 души, като всички те са се намирали в Китай. Потвърдено е заразяването на почти 12 хил. души, като около 100 от тях са извън Китай. През последните дни бяха потвърдени случаи във Великобритания, САЩ, Русия и Германия. Броят на случаите на коронавирус в световен мащаб надмина този на епидемията от САРС, която се разпространи в повече от двайсет страни през 2003 г. Но смъртността от новия вирус е много по-ниска от тази на САРС, което кара специалистите да смятат, че той не е толкова смъртоносен.

Как реагират страните?

През последните дни бяха обявени серия от ограничения за пътуване.

САЩ, които обявиха рядка спешна ситуация за общественото здраве, забраниха влизането на всички чуждестранни граждани, посетили Китай през последните две седмици.

Гражданите на САЩ и връщащите се от провинция Хубей, от където тръгна огнището на заразата, ще бъдат под карантина за 14 дни.

Австралия, която обяви подобна забрана, заяви, че всеки от нейните собствени граждани, пристигащи от Китай, ще бъде поставен под карантина за две седмици.

Извършени са и редица евакуации от Китай от страна на държави, които прибират гражданите си.

Очаква се Великобритания, Южна Корея, Сингапур и Нова Зеландия да поставят под карантина евакуираните за две седмици, за да ги наблюдават за симптоми и да се избегне заразяване.

Сингапур затвори границите си за всички пътници от Китай.

Виетнамските авиолинии спряха всички полети до Китай, Хонконг и Тайван. Други авиокомпании, включително Qantas, Air New Zealand, Air Canada и British Airways също отмениха свои полети.