Италия потвърди за 2 случая на коронавирус и преустанови полетите от и до Китай*

Великобритания също потвърди за двама заразени

12:10 | 31 януари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че двама пациенти с коронавирус са изолирани в болницата в Рим, а страната ще отмени полетите от и до Китай, съобщава Bloomberg.

“Двама китайски туристи са под наблюдение от сряда“, заяви Конте на пресконференция в Рим, като добави, че няма причина за паника и страната е добре подготвена да се справи с извънредна ситуация.

18 китайски туристи бяха откарани с автобус до болницата в Рим като предпазна мярка, след като превозното средство е било спряно от отговорните органи, посочиха от регионалната здравна администрация. Италианската телевизия Canale 5 съобщи, че двамата заразени пациенти са от тази група или са били в контакт с хора от нея.

Новината става ясна след напрегнат ден, в който 7 хил. души бяха блокирани на круизен кораб в Чивитавекия, близо до Рим, след като пътник съобщи за треска и дихателни проблеми. Неговите тестове обаче бяха отрицателни.

Конте каза, че кабинетът на Италия ще се срещне в петък, за да обсъди по-нататъшните стъпки за справяне с кризата.

Междувременно стана ясно, че двама души от едно семейство също са заразени с коронавирус във Великобритания, съобщава BBC.

Те се лекуват в специализиран център в Нюкасъл, след като са били откарани там за преглед през нощта.

Най-малко 213 са жертвите на вируса в Китай, а почти 10 хил. са заболелите в страната.

До момента има 98 случая на заразени в 18 други страни.

Информацията е обновена в 13:08 часа.