Собственикът на Victoria’s Secret води разговори за продажба на марката

В резултат на новината акциите на компанията майка L Brands поскъпнаха с 15% на борсата в Ню Йорк

19:09 | 29 януари 2020
Лесли Уекснър, главен изпълнителен директор на L Brands. Снимка: Astrid Stawiarz
Лесли Уекснър, главен изпълнителен директор на L Brands. Снимка: Astrid Stawiarz

Лесли Уекснър, милиардерът, който стои зад Victoria's Secret, има желание да се оттегли като главен изпълнителен директор на своята империя за търговия на дребно и проучва стратегически алтернативи за раздяла с марката за бельо, според хора, запознати с въпроса, съобщи The Wall Street Journal.

Лесли Уекснър e на 82 години и е най-дълго управлявалият главен изпълнителен директор на компания, част от индекса S&P 500, посочва Bloomberg. Той изгради Abercrombie & Fitch, The Limited и Victoria’s Secret до огромни вериги. 

Дискусиите продължават и могат да доведат до пълна или частична продажба на Victoria's Secret, а според информацията Уекснър може да остане част от компанията като нейн председател. Веригата за дамско бельо с годишни продажби от около 7 млрд. долара отдавна доминира пазара на бельо в САЩ, но през последните години се бори с намаляващите продажби. От компанията се надяват на решение относно потенциална сделка през следващите седмици, въпреки че няма гаранция, че ще бъде постигнато споразумение.

Акциите на компанията майка на Victoria's Secret L Brands поскъпнаха с 15% на борсата в Ню Йорк в сряда - най-високият им ръст от 8 месеца насам. За сравнение през миналата година L Brands изгуби 29% от стойността на книжата си. Компанията, която притежава и веригите Bath & Body Works и Pink, има пазарна стойност под 6 милиарда долара, което е доста под стойността от 29 милиарда долара, достоигната през 2015 г.

Уекснър ръководи бизнеса си от 1963 г., когато стартира с малък магазин в Охайо, като направи компанията си публична през 1969 г.

Victoria’s Secret отчита годишни продажби за между 7 и 8 млрд. долара през последните години, но общият спад от 2018 г. вероятно ще се пренесе и в 2019 г. L Brands трябва да отчете тримесечните си резултати на 26 февруари.

През 2016 г. Уекснър се раздели с изпълнителния директор на Victoria’s Secret и пое пряк контрол върху бизнеса. Компанията предупреди, че продажбите ще спаднат, когато бяха направени някои промени. Уекснър спря банските костюми, но запази стотици магазини в моловете. През 2018 г. той отмени някои от по-ранните си решения, връщайки продажбите на бански костюми. Миналата година компанията обаче спря телевизионното си модно ревю.