Разследват Mitsubishi в Германия за манипулиране на тестовете за емисиите

Лицата, закупили съответните модели дизелови автомобили от 2014 г. насам, са били призовани да се свържат с местното полицейско управление

18:32 | 21 януари 2020
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Прокуратурата във Франкфурт e провела обиск на обекти на автомобилния концерн Mitsubishi заради твърдения, че два от нейните дизелови двигателя може да са били оборудвани с устройства, които манипулират тестовете за вредните емисии, съобщава германското издание Faz.net.

В рамките на разследване на предполагаема измама прокуратурата във Франкфурт във вторник следобед е осъществила претърсване на няколко бизнес сгради на автомобилни концерни и доставчици в няколко германски провинции. По информация на Bloomberg става въпрос за 10 обекта. Три от проверяваните обекта принадлежат на доставчика на авточасти Continental. 

Касае се за съмнения за случаи на модели автомобили с марката Mitsubishi с 1.6-литрови и 2.2-литрови 4-цилиндрови дизелови двигатели със стандарт евро 5 и 6.

Лицата, закупили съответните модели автомобили от 2014 г. насам, са били призовани да се свържат с местното полицейско управление.

Автомобилната индустрия е разтревожена от твърденията, че е използван софтуер за манипулиране на тестовете за емисиите. Скандалът води началото си отпреди почти пет години, когато американските регулатори обявахи, че разследват Volkswagen по въпроса. Оттогава разследванията се разпростряха по целия свят.