Колко ще струва на ЕС споразумението между САЩ и Китай?

Блокът може да изгуби около 11 млрд. долара следващата година

07:56 | 22 януари 2020
Снимка: ROLAND MAGUNIA;
Снимка: ROLAND MAGUNIA;

Китай обеща да увеличи вноса си от САЩ като част от условията на наскоро подписаното търговско споразумение между двете най-големи икономики в света. Това обаче може да ощети Европейския съюз (ЕС) с около 11 млрд. долара следващата година, пише Bloomberg.

„Ако търговските разходи и съответно свързаните цени не се променят, китайският внос от САЩ може да се увеличи за сметка на трети страни“, сочи изследване на Института за световна икономика в Кил, което опровергава последните твърдения на правителството в Пекин.

„Германия и Франция ще бъдат особено силно засегнати от търговските промени“, твърдят авторите на изследването. Най-големите отрицателни ефекти за ЕС се очакват по отношение износа на самолети, превозни средства, промишлени и медицински машини, фармацевтични продукти и селскостопански стоки.

Прогнозите са направени, след като САЩ и Китай подписаха търговска сделка на 15 януари, която ангажира Пекин да увеличи вноса на американски стоки и услуги до 200 млрд. долара през следващите 2 години. Опасенията, че Китай може да купува повече от САЩ и по-малко от други страни нарастват не само в ЕС. Износът от Аржентина, Бразилия и Австралия също може да бъде засегнат.

Оптимисти обаче са на мнение, че цялостното подобрение в световната търговска среда може да донесе ползи за трети страни, като според изследователите на института в Кил без намаляване на съществуващите мита от Китай способността на страната да купува повече е ограничена.

Под настоящото споразумение те смятат, че делът на американския износ в Китай ще се увеличи от 10% през 2017 г. до 15% през 2021 г., докато този на ЕС ще се свие от 16 до 15%. Делът на вноса от останалата част на света ще се понижи до 70% от 74%.

„САЩ оказват натиск Китай да приеме много едностранно споразумение, което е в противоречие с основните ценности срещу дискриминацията, заложени в основата на мултилатералната търговска система“, се посочва в доклада. Според него чрез предвидените огромни увеличения на поръчките от САЩ сделката почти със сигурност ще дискриминира други търговски партньори.

В момента ЕС проучва дали сделката нарушава правилата на Световната търговска организация и претегля възможността за законово възражение.