Хуйн Гуайдо възнамерява да се срещне с Майк Помпейо

САЩ са сред най-важните съюзници на Гуайдо

19:01 | 20 януари 2020
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо отново наруши забраната за напускане на страната и сега е в съседна Колумбия. Там в неделя той се срещна с президента на Колумбия Иван Дюк, който го прие с военни почести и определи в Twitter срещата като „много продуктивна“, пише в материал на германското издание Die Zeit. На срещата присъстваха още вицепрезидентът на Колумбия Марта Лусия Рамирес и външният министър Клаудия Блум.

Гуйдо написа в Twitter, че е благодарен за подкрепата от страна на Дюк и очаква визитата му да „създаде условия, които водят към свободата“.

Днес той планира да присъства с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо на регионална среща на министрите относно тероризма в Богота. "Радвам се, че имам среща с него", коментира Помпейо преди полета си от Берлин, предават журналисти.

САЩ са сред най-важните съюзници на Гуайдо, който от година се опитва да измести социалистическия лидер Николас Мадуро от поста държавен глава на Венецуела. Но последните впечатления сочат, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е загубил интерес към Венецуела поради липса на напредък в този план.

По-рано Washington Post съобщи, че Гуайдо възнамерява да пътува до Европа, където би могъл да се срещне с Тръмп, който вероятно ще присъства на Световния икономически форум в Давос. Точният маршрут на Гуайдо обаче все още не е известен.

Съвсем наскоро президентът на Венецуела Николас Мадуро се опита да атакува Гуайдо в своя бастион на властта - парламента, доминиран от опозицията

Депутати от венецуелската опозиция заедно с Хуан Гуайдо проведоха заседание в Каракас, в рамките на което Гуайдо беше преизбран за председател на парламента. До него се стигна, след като венецуелските сили за сигурност попречиха на Гуайдо и на депутати от опозицията с мнозинство в парламента да влязат в пленарната зала. В отсъствието на Гуайдо там управляващите социалисти номинираха негов съперник от опозицията за парламентарен председател.

На Гуайдо не е разрешено да напуска страната поради продължаващи наказателни производства. През миналата година той също пътува до Колумбия и други страни от Южна Америка. Завръщайки се, на летището в Каракас Гуайдо беше посрещнат от редица чужди дипломати, пристигнали, за да предотвратят ареста му, сред които и германският посланик Даниел Мартин Крийнер. Тогава правителството на Мадуро обяви за "персона нон грата" германския посланик поради намеса във вътрешните дела на страната, в която е изпратен.