Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света

Градът изпреварва Ванкувър и Сидни, според проучване

11:56 | 20 януари 2020
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

За десета година Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света според проучване на консултантската компания в областта на градското планиране Demographia, цитирано от Bloomberg.

То отразява неравенството в града, което доведе до месеци на улични протести.

Градът изпреварва Ванкувър и Сидни като най-недостъпния жилищен пазар в света през 2019 г., сочи изследването.

Средната цена на жилищата в  Хонконг е намаляла леко и се равнява на средните доходи на домакинствата за миналата година, умножени по 20,8 спрямо 20,9 година по-рано.

Средната цена на жилищата е намаляла във всички градове в топ десет с изключение на Торонто, което означава, че те са станали малко по-достъпни за повечето хора. Мелбърн остава на четвърто място сред най-недостъпните жилищни пазари в света, следван от Лос Анджелис, а Торонто и Оукланд се изкачват до шестото място.

Главозамайващите цени на имотите в Хонконг от дълго време са източник на напрежение в града, където 20% от жителите живеят под прага на бедността. Някои от тях се принуждават да живеят незаконно в стоманени кутии или индустриални имоти, защото не могат да си позволят дом.

В топ десет на най-недостъпните жилищни пазари в света попадат още Сан Хосе, Сан Франциско и Лондон.

Изследването на Demographia обхваща 309 големи пазара в осем страни, сред които Австралия, Канада, Великобритания и САЩ. Данните са към третото тримесечие на миналата година.

Повече по темата четете на Investor.bg