Нови софтуерни проблеми с Boeing 737 Max

Моделът е забранен от март 2019 г.

14:30 | 18 януари 2020
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американската авиационна група Boeing отново откри софтуерни проблеми на модела самолет 737 Max, чиито полети бяха в цял свят бяха забранени. Това ще направи още по-трудно пререгистрирането на модела. Компанията е обявила, че сега се извършват нови актуализации.Тя работи с Американската агенция за контрол на въздушното движение FAA. "Нашият основен приоритет е 737 Max да е безопасен и всички регулаторни изисквания да бъдат изпълнени, преди да може да се върне в експлоатация", заяви Boeing, предава германското издание Die Zeit.

Софтуерните проблеми засягат автоматичното управление на 737 Max, което е било решаваща причина за двете катастрофи. Според компанията те са били открити миналия уикенд и се твърди, че нарушават работата на някои монитори.

Моделът 737 Max е забранен от март 2019 г. след две катастрофи в Индонезия и Етиопия, причинили общо 346 смъртни случая. Пререгистрацията се отлагаше многократно, като наскоро концернът временно спря производството на самолета, който беше проектиран като обещаващ конкурентен модел на Airbus A320neo.

Вместо това машината се превърна в катастрофа за Boeing. Няколко висши мениджъри трябваше да напуснат, последният изпълнителен директор Денис Мюленбург. Имиджът на компанията е пострадал силно поради множество разкрития за машината. Поръчките на авиокомпаниите за всички модели бяха намалени наполовина през 2019 г. спрямо предходната година, докато конкурентът Airbus достави повече самолети отвсякога, изпреварвайки американската компания като най-големият производител на самолети в света. Според анализатори Boeing губи 1 милиард долара на месец поради забраната на 737 Max.