ЕС намалява финансовата помощ към Турция със 75%

Причините са газовите сондажи в Кипър и военната офанзива на Анкара в Сирия

12:04 | 18 януари 2020
Обновен: 12:04 | 18 януари 2020
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

През 2020 г. ЕС планира да предостави на Турция само 168 млн. евро помощ. Причините са газовият спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия, пише германското издание Die Zeit.

Според доклад  Европейският съюз отново драстично намалява финансовата помощ за Турция. Това става ясно от писмо на върховния представител по външните работи и сигурността на ЕС Жозеп Борел до Европейския парламент, съобщава Funke Media Group. 75% от първоначално предвиденото за 2020 г. отпускане на средства трябва да бъде преустановено.

Борел посочи като причина за това газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия. Газовите сондажи на Турция в изключителната икономическа зона в Кипър от гледна точка на ЕС не са законни. Преди два дни турският президент Реджеп Ердоган е обявил, че тази година също ще търси природен газ "възможно най-скоро" в област, договорена с Либия. Освен това съкращаването на средствата е отговор на военното разполагане на Турция в североизточна Сирия, се казва още в доклада.

Според Борел т. нар. предприсъединителна помощ на ЕС ще бъде намалена. Това е финансова подкрепа, която ЕС трябва да използва за подкрепа на процеса по реформи на страните кандидати за членство и подобряване на тяхната конкурентоспособност. Плащанията, извършени от ЕС към Турция съгласно Споразумението за бежанците, обаче остават незасегнати.

168 млн. евро ще бъдат изплатени

Според информация на Европейската комисия Турция ще получи едва 168 милиона евро тази година от така наречената програма  IPA за предписъединителна помощ. Голяма част от тези средства (150 милиона евро) са предназначени за подкрепа на демокрацията и върховенството на закона, според Комисията 18 милиона евро ще бъдат вложени в програма за развитие на селските райони.

Присъединителните преговори  се водят от години, ЕС обвинява Анкара в нарушаване на принципа на правовата държава. Съответно плащанията, които първоначално би трябвало да възлизат на 3,5 милиарда евро за периода от 2014 г. до 2020 г., са спорни.

През октомври 2018 г. Европейският парламент в Турция вече отмени отпускането на 70 млн. евро средства, които също са били предвидени за предприсъединителна помощ. Причината за това, посочена тогава, е лошият демократичен напредък в страната. Борел припомни, че ЕС вече е намалил размера на помощта с общо 1,2 млрд. евро от 2017 г.