Финансирането на тероризма с криптовалути става все по-ловко

2.8 млрд. долара в биткойни са преминали от криминални организации към борсите, сочи доклад

13:30 | 18 януари 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Схемите за финансиране на тероризма чрез криптовалути стават все по-усъвършенствани, според изследване на Chainalysis, която помага на органите на реда да проследяват трансакции с дигитална валута, съобщава Bloomberg.

В един случай е установено, че терористите събират криптодарения на стойност десетки хиляди долари само за една кампания миналата година. Много по-бърз начин за набиране на средства от предишните усилия, се казва в доклад на базираната в Ню Йорк компания. Това затруднява изследователите да проследяват движенията на средствата много повече, отколкото преди, казват от Chainalysis.

През 2019 г. бригадите „Из ад-Дин ал-Касам“, военното крило на Хамас и друга терористична организация, събраха пари чрез уебсайт, генериращ нов биткойн адрес за всеки един донор на средства и това е първият път, в който се хваща технологията, развита от терористите. 

Военното крило на Хамас също публикува и видео на своя уебсайт, в което учи хората как да даряват анонимно. В миналото спонсориращите терористи трябваше да разберат това сами. 

 „Из ад-Дин ал-Касам“ посъветва хората да даряват, докато използват обществен Wi-Fi, така че IP адресът на компютъра им не може да бъде проследен от органите на реда. Крайният резултат бе, че тази кампания събра толкова пари за девет месеца и привлече повече донори, отколкото кампания през 2016 г. от друга организация, която се проведе в продължение на две години.

„Просто става по-сложно“, каза Ким Грауер, старши икономист от Chainalysis. „Това очевидно е нарастващ проблем за сигурността на страната, който агенциите трябва да наблюдават“.

Криптоборсите, някои базирани в САЩ, са въвлечени във финансирането на тероризма, като виртуалната валута е най-голямата част от средствата, които са получили споменатите бригади миналата година. 

„След като идентифицираме схемата, клиентите ни на борсата започват да блокират плащания или да подават доклади за съмнителни дейности въз основа на информация, която предоставяме“, казва Джонатан Левин, съосновател на Chainalysis. „Мисля, че е налице увеличение на сътрудничеството между борсите и правоприлагащите власти, когато става въпрос за това.“

Биткойнът е създаден и подкрепян от хора, които желаят да разработят алтернатива на традиционната банкова система. Нейните ранни защитници бяха предимно либертарианци, желаещи да имат колкото е възможно по-малък контрол от страна на правителството.

Използването на валутата от терористите бе основно опасение както за регулаторите, така и за политиците, тъй като те се стремят да засилят надзора върху криптовалутите. По-голямата част от тях не се издава или контролира от правителството. 

Миналото лято Работната група за финансови действия (FATF) опита да ограничи бързо растящия сектор на криптовалутите и поиска от държавите да затегнат контрола върху обмена на криптовалути, за да спре използването на цифровите валути за изпиране на пари и финансиране на тероризъм.

Усилията на Facebook да пусне своята валута Libra отчасти са възпрепятствани поради опасенията, че виртуалната валута може да бъде използвана от терористи и престъпници.

Биткойн и други валути вече са замесени в редица схеми, които представляват незаконни финансови операции. Прането на пари нараства на традиционните борси и Chainalysis е проследила 2,8 милиарда долара в биткойни, които са преминали от криминални организации към борси, заяви компанията в доклад от 15 януари. Малко над 50% отиват в базираната в Малта Binance - най-голямата в света криптовалутна борса, както и Huobi в Китай. Оттам казаха, че работят за проследяването на валутата към финансиране на незаконна дейност и че работят за подобряване на системите им, както и че сътрудничат на правителството.