Прогноза: Японските жени ще останат без пари 20 г. преди да починат

В страната продължителността на живота е една от най-високите, а раждаемостта е най-ниска

12:14 | 16 януари 2020
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

На пръв поглед изглежда, че ситуацията за японските жени се подобрява, пише в анализ Bloomberg.

В икономика, която исторически изостава от други развити страни по отношение на участието на жените на пазара на труда сега са заети рекордните 71%, което е повишение с 11% за десетилетие.

Японското правителство може да се похвали с един от най-щедрите закони за родителски отпуск в света и наскоро създаде нова категория на пазара на труда, насочена основно към майките, които искат да балансират между работата и семейството. Една от най-важните потребности на работещите семейства - детските градини, отчитат бавно нарастване.

Но дори и при тези предимства японските жени - независимо дали са несемейни или омъжени, на пълно или непълно работно време - са изправени пред трудно финансово бъдеще. Съвкупност от фактори, които включват застаряващо население, намаляваща раждаемост и анахронична полова динамика, заплашват да навредят на надеждите им за спокойно пенсиониране. Според Сейчи Инагаки, професор в Международния университет по здравеопазване и благосъстояние, процентът на бедност при възрастните жени ще се увеличи повече от два пъти през следващите 40 години до 25%.

За самотни възрастни жени, според него, процентът на бедност може да достигне 50%.

В Япония хората живеят по-дълго от почти навсякъде по света, а раждаемостта е най-ниските си исторически нива. В резултат на това се очаква, че населението в трудоспособна възраст ще намалее с 40% през 2055 г.

На бързо растящите социални разходи правителството реагира чрез намаляване на обезщетенията, като в същото време предлага увеличаване на възрастта за пенсиониране. В отговор някои японци преместиха пари от банкови сметки с ниска лихва в пенсионни планове, надявайки се приходите от инвестициите да намалят щетите. Но подобна стратегия изисква спестявания, а жените в Япония е по-малко вероятно да имат такива.

Разликата в заплащането на мъжете и жените в Япония е сред най-големите сред развитите икономики. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие японките получават 73% от заплащането на мъжете. Демографската криза в Япония се задълбочава: Двойките в пенсионна възраст, които живеят по-дълго, се нуждаят от допълнителни 185 000 долара, за да преживеят прогнозирания дефицит в публичната пенсионна система, сочат данни от неотдавнашен доклад на правителството.

Отделно проучване показва стряскащи данни за японските жени: те ще останат без пари 20 години преди да починат.

Но има и допълнителни пречки за жените в страната на изгряващото слънце - въпреки че 3.5 млн. от тях са влезли на пазара на труда, откакто премиерът Шиндзо Абе встъпи в длъжност през 2012 г., две трети работят само на непълно работно време.

Възнагражденията за мъжете в Япония се увеличават, докато не достигнат 60 години. За жените средното възнаграждение остава до голяма степен същото от края на двадесетте до 60-те им години, което се дължи на паузите в заетостта, свързани с това да имат деца или заради работата на непълното работно време. След 2000-ата година процентът на заетите жени на непълно работно време е намалял в повече от половината страни в ОИСР, но в Япония тенденцията е обратна. Работата на непълно работно време сред жените се увеличава през последните 15 години.

Една от заявените цели на Абе е да насърчи повече жени да продължат да работят след раждането, част от така наречената му инициатива Womenomics - (Женска икономика - бел.ред.). Според скорошно правителствено проучване почти 40% от жените, които са били на пълен работен ден, след като забременеят, минават на непълно работно време или са напуснали работа.

Според данни на правителството, месечната издръжка на японско домакинство с повече от двама души е 287 315 йени (2650 долара). Около 15,7% от японските домакинства живеят под прага на бедност, което е около 937 долара на месец.

Според властите над 40% от жените, работещи на непълно работно време, печелят 1 милион йени (9 100 долара) или по-малко на година. Липсата на обезщетения, сигурност на работното място и възможност за изкачване, което характерно за работата на пълно работно време, правят такива жени финансово уязвими, особено ако нямат партньор, с който да споделят разходите. 

В Япония държавните пенсии представляват 61% от доходите на възрастните домакинства. Системата се финансира от работници от 20 до 59 години, и от държавата. Много пенсионери получават допълнителен доход от частното пенсионно осигуряване.