Най-бързо растящата икономика в света потъва в стагфлация

Спадът на вътрешното потребление е основен проблем за икономиката на Индия

07:52 | 15 януари 2020
Снимка: DHIRAJ SINGH
Снимка: DHIRAJ SINGH

Само преди 2 години политиката на премиера Нарендра Моди помогна за 8-процентния растеж на икономиката, а Индия беше напът да се превърне в един от основните двигатели за икономическия растеж в световен мащаб, пише в свой анализ Bloomberg.

Сега обаче стагфлация заплашва индийската икономика, която се насочва към най-слабия си растеж за повече от десетилетие на фона на ускоряващата се инфлация над целта на централната банка заради по-високите цени на храните. Социалните вълнения срещу нов закон за гражданството е още едно предизвикателство.

Има няколко добри варианта за справяне със забавянето. Намаляването на правителствените приходи обаче и вече разтегнатия бюджет ограничиха обхвата на фискалната подкрепа, докато изненадващото ускорение на инфлацията при потребителските стоки до 7,35% през декември и заплахата от по-високи цени на петрола затвориха вратата за евентуални по-нататъшни лихвени намаления от централната банка.

Държавните облигации поевтиняха след публикуването на данните за инфлацията. В същото време доходността по 10-годишните държавни облигации нарасна с 10 базисни пункта до 6.7% във вторник, което е най-значителният ръст от началото на декември.Ниските лихвени проценти в Индия ограничават възможностите за действие на централната банка. Графика: Bloomberg 

И така, какво се обърка? В основата на проблемите в Индия е спадът на потреблението, последвал след комбинация от политически грешки – от безпрецедентното решение да се спрат едрите банкноти в края на 2016 г. до хаотичното въвеждане на еднакъв данък върху стоките и услугите през следващата година. Всичко това се случи скоро след кредитната криза, която беше предизвикана и влошена от сенчестите кредитори, които са ключов доставчик на малки заеми за стотици потребители и бизнеси.

Волатилните цени на петрола

Потреблението генерира около 60-процентен дял от БВП на Индия, но разходите намаляват, докато бизнесът освобождава служители и отменя инвестиционни планове. Потребителското доверие остава влошено, а скорошната волатилност в цените на петрола може да доведе до допълнителен спад на разходите.

Прогнозите са икономическият растеж за фискалната година до 31 март да се забави с приблизително 5%, което ще е най-слабото му представяне от повече от десетилетие.

„Възстановяването вероятно ще бъде много поетапно и е възможен сценарий на стагфлация“, смята икономист от Nirmal Bang Equities в Мумбай. Тя пояснява, че стагфлацията се отнася до състояние, свързано с ускоряване на инфлацията и отслабване на растежа.

Растежът на индийската икономика се забавя, докато инфлацията се ускорява. Графика: Bloomberg 

Какво казват икономистите на Bloomberg

Ключови за възстановяването на икономиката ще са подкрепата на правителството и стимулите на централната банка, смята един от икономистите, следящ индийската икономика.

Правителството на страната вече предприе стъпки за възстановяване на икономиката, но те все още не показват резултат. Финансовият министър Нирмала Ситхараман облекчи компаниите чрез намаляване на данъците на стойност 20 млрд. долара, обедини слабите държавни банки с по-силни такива и облекчи правилата за чуждестранните инвестиции.

„Наистина сме много близо до момент, в който бихме могли да изпаднем в дълбока рецесия“, заяви Абхиджит Банерджи, който получи Нобеловата награда за икономика миналата година. По негови думи критичният проблем за индийската икономика остава търсенето. Той призова властите да отстъпят от целите си за инфлацията и дефицита, за да стимулират потреблението в страната.

Настоящите прогнози на икономистите са за възстановяване на растежа до 6.2% през фискалната година до март 2021 г., като това обаче много ще зависи от бързината на възстановяване на глобалното търсене и вътрешните разходи.