Френският премиер оттегля плановете за пенсионна реформа

Едуар Филип предложи голяма отстъпка на синдикатите, протестиращи срещу реформирането на пенсионната система

15:14 | 12 януари 2020
Снимка: Laura Stevens/Bloomberg
Снимка: Laura Stevens/Bloomberg

Френският премиер Едуар Филип предложи голяма отстъпка на синдикатите, протестиращи срещу реформирането на пенсионната система от правителството му. Ходът цели да сложи край на стачките, които продължават пета седмица, съобщава Investor.bg, позовавайки се на информация от Ройтерс.

Филип съобщи в писмо до профсъюзи и работодатели, че е готов да оттегли плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране за получаване на пълна пенсия с две години до 64-годишна възраст, ако бъдат изпълнени някои условия.

„Компромисът, който предлагам…, ми изглежда най-добрият начин за мирно реформиране на пенсионната ни система“, отбелязва Филип в копие на писмото, получено от Ройтерс.

Той направи отстъпката, след като разговорите между представители на правителството и на профсъюзите за преодоляване на безизходицата се провалиха в петък.

Най-големият профсъюз във Франция CFDT, който е склонен да приеме ограничена реформа, изрази задоволство от хода, като заяви в комюнике, че той показва „волята на правителството за постигане на компромис“.

Но твърдолинейният профсъюз CGT, който иска пълна отмяна на реформата, отхвърли предложението и призова служителите да се включат в поредица от протести, планирани за следващата седмица.

Отстъпката на правителството се случва, след като десетки хиляди демонстранти участваха в поход в Източен Париж срещу реформата, която цели да замени многобройните пенсионни схеми за конкретни сектори с единна точкова система.

Протестът прерасна в насилие, като полицията използва сълзотворен газ, а групи от протестиращи разбиваха прозорци и подпалваха кофи за боклук и билбордове.

Безизходицата между правителството и профсъюзите е най-голямото предизвикателство за желанието на президента Еманюел Макрон да реформира втората по големина икономика в еврозоната.

Правителството на Филип се надяваше да създаде стимули, които да накарат хората да работят по-дълго, като увеличи възрастта за получаване на пълна пенсия на 64 г. и същевременно запази законовата възраст за пенсиониране на 62 години.

Правителството твърди, че пенсионната реформа, която ще бъде най-голямата от Втората световна война насам, ще направи системата по-справедлива, като в същото време я постави върху по-здрава финансова основа.

Още по темата четете на Investor.bg