Германски политик: Берлин е Ел Дорадо за компаниите за недвижими имоти

Очаква се в германската столица да влязат в сила ограничения, свързани с цените на наемите

15:00 | 11 януари 2020
Берлин, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Берлин, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският политик, който се опита да предпази наемателите от стръмния ръст в цените на наемите, отхвърли опасенията, че мерките могат да изплашат инвеститорите, наричайки германската столица „Ел Дорадо“ за компаниите за недвижими имоти, съобщава Bloomberg.

Сенатор Катрин Ломпшер, която ръководи градското развитие и жилищната политика в Берлин, планира през първото тримесечие да бъдат въведени мерки за замразяване на наемите за следващите пет години, като дори се въведат определени тавани на цените в зависимост от възрастта на имотите. При някои имоти дори може да се наложи понижение на цените. Всичко това породи спекулации, че Берлин ще изгуби от атрактивността си като добре развиващ се пазар за недвижимите имоти.

„Заплахите, отправени от някои компании да се оттеглят от Берлин, не трябва да се приемат сериозно“, казва Ломпшер в интервю, цитирано от Bloomberg. По нейните думи Берлин остава привлекателен пазар, но се предприемат стъпки за подобряване на живота на хората, които живеят в града.

Градското ляво управление на Берлин се ангажира с регулацията на наемите след бума в сектора на недвижимите имоти, който доведе до удвояване на цените на наемите през последното десетилетие. Критиците на плана обаче - включително икономисти и големи инвеститори в имоти – казват, че единственият начин за справяне с нарастващото търсене на жилища на достъпни цени е изграждането на повече домове.

Ломпшер се надява градът да увеличи количеството апартаменти, които се строят всяка година до около 20 хил.