Макрон призовава за провеждането на референдум за изменение на климата

Френският президент вече проведа среща по темата за климата с избиратели, избрани на случаен принцип

13:28 | 11 януари 2020
Обновен: 17:50 | 6 юни 2020
Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска национален вот относно предложения за мерки в отговор на изменението на климата, съобщава Bloomberg.

“Референдумът ще даде възможност на всички да участват в проблема“, заяви Макрон пред членовете на консултативния съвет в петък.

Срещата в Париж беше първата среща на Макрон с група от 150 избиратели, избрани на случаен принцип, които работят съвместно с експерти, икономисти и дипломати в областта на изменението на климата, за да изготвят препоръки относно политиките за намаляване на въглеродните емисии на Франция.

Последните природни бедствия, включително големите пожари в Австралия и Бразилия, увеличават натиска върху правителствата по целия свят да предприемат по-решителни действия за намаляване на въглеродните емисии. В същото време Макрон се сблъска с остро противопоставяне при предишни усилия от негова страна по въпроса, включително при опита за увеличаване на данъка върху горивата.

Желанието на Макрон по-широк кръг от французи да се включат в определянето на политиката за климата на страната идва, след като той се сблъсква със серия от критики, че президентският му стил на управление е доста дистанциран.

Напрежението отново се покачи наскоро заради плана на френския президент за реформа на пенсионната система, което предизвика стачки, продължаващи повече от месец.