Китайски магнат купува най-скъпото жилище в Лондон

Имението струва над 262 млн. долара и има 45 стаи

19:17 | 10 януари 2020
Обновен: 19:17 | 10 януари 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Китайски имотен магнат е близо до подобряването на рекорда за най-скъпа покупка на къща в Лондон с придобиването на имение с 45 стаи в Найтсбридж за повече от 200 млн. паунда (262 млн. долара), съобщава Investor.bg като се позовава на информация от Bloomberg.

Частният семеен офис на Чъун Чун Киу се е съгласил да придобие имението, гледащо към Хайд Парк, съобщи говорител. Сделката ще бъде светъл лъч за замрелия пазар на луксозни имоти в британската столица и е знак, че най-богатите хора в света са привлечени от слабия паунд с наближаването на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Продажната цена ще бъде 210 млн. паунда (273 млн. долара), съобщава запознат с трансакцията източник, пожелал да остане анонимен, тъй като тя все още не е обявена публично. Това би било най-високата цена за къща във Великобритания в историята, надминавайки 140-те млн. паунда (182 млн. долара), които бяха платени за къща в Оксфордшър преди близо десет години.

Това ще е и една от най-големите сделки в света, която ще надхвърли 238-те млн. долара, които основателят на хедж фонда Citadel Кен Грифин плати миналата година за мезонет в Манхатън.

Все още не е решено дали имотът ще остане самостоятелна къща или ще бъде превърнат в луксозни апартаменти. Въз основа на продажните цени в близкия проект Peninsula London преустройство на сградата с превръщането й в апартаменти може да струва 700 млн. паунда (911 млн. долара), съобщи говорителят.

Собственик на небостъргача Cheesegrater

Чъун е основател и президент на CC Land Holdings., листната на борсата в Хонконг имотна компания, която инвестира предимно в Западен Китай и е активна във Великобритания от 2016 г. насам. На Острова CC Land е най-известна с придобиването на небостъргача Cheesegrater („Рендето“) във финансовия квартал на Лондон. За покупката на къщата в Найтсбридж е съдействала компанията Beauchamp Estates.

Имотът близо до най-известния проект за луксозни жилищни имоти в Лондон One Hyde Park и до универсалния магазин Harrods преди време е бил дом на бившия ливански премиер Рафик Харири, който беше убит през 2005 г. Той също така е бил домът в Лондон на покойния престолонаследник на Саудитска Арабия принц Султан бин Абдулазиз Ал Сауд.

Още по темата четете на Investor.bg