Свиващото се потребление забавя растежа в Индия до нива от преди 10 години

Миналата година страната беше най-бързо растящата икономика

18:11 | 8 януари 2020
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Икономиката на Индия е напът да отчете най-ниския си растеж от 2009 г., като това се засилва от сенчестото банкиране, слаби инвестиции и спад в потребителските разходи, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 5% до края на фискалната година до март 2020 г., се казва в изявление на министерството на статистиката в Ню Делхи. Това е в съответствие със средната оценка в проучване на Bloomberg сред 22 икономисти. За сравнение, БВП на страната за миналата година отбеляза ръст от 6.8%. 

Този темп ще постави Индия, която беше най-бързо растящата голяма икономика миналата година, зад страните в региона като Китай, Виетнам и Филипините, където БВП расте с 6% или повече. 

За да стимулира растежа, централната банка намали лихвите пет пъти миналата година, а правителството на премиера Нарендра Моди намали данъците за компаниите.

Но има малък признак за възраждане на инвестициите или увеличаване на потребителското търсене. Индийската централна банка миналия месец намали собствената си прогноза за растеж за година до 5% - което ще е най-бавният темп от март 2009 г. съгласно ревизирани данни по нова методология за изчисляване на националното производство.

Международният валутен фонд се очаква да понижи прогнозата си за растежа на Индия този месец, след като преди това прогнозира увеличаване с 6,1%. Влошените бизнес настроения и намаляващото потребление в селските райони са сред причините за слабостта в икономиката, заяви миналия месец главният икономист на МВФ Гита Гопинат.

Спадът в потреблението, което представлява около 60% от БВП, може да се дължи отчасти на криза сред сенчестите кредитори и натрупване на лоши кредити в банките, което от своя страна ограничава кредитирането в икономиката. Намаляващото доверие на потребителите на фона на безработицата, която се намира на 40-годишен връх, също се отразява на активността.