Технологиите и заемите ще господстват и през това десетилетие

През последното десетилетие основно се наблюдаваше централизиране на данни в компании като Google, Facebook или Amazon

11:24 | 12 януари 2020
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Повтаря ли се историята? Преди век, 20-те години се радваха на икономически бум благодарение на потребителските разходи за имоти, автомобили, радиоприемници, както и ултрамодерни уреди като хладилници, шевни машини и прахосмукачки, пише в свой анализ за The Wall Street Journal Анди Кеслер.

През 20-те години на миналия век повечето американци не можеха да си позволят първоначалната цена на тези стоки, така че производителите и търговците на дребно измисляха планове за разсрочено плащане. Дългът ръководеше всичко, тъй като 75% от автомобилите, мебелите и пералните машини бяха закупени на кредит.

Политиките на министъра на финансите Андрю Мелън, който искаше намаляване на данъците през 1921, 1924 и 1926 г., увеличи наличния капитал, за да бъде подсигурен нов потребителски бизнес. Бумът на потреблението също доведе до появата на огромната индустрия на услугите.

По това време имаше силен интерес и към капиталовия пазар. Акциите на Radio of America струваха 11 долара през 1924 г., 20 долара през януари 1928 г. и 114 долара през 1929 г. като съотношението цена/печалба достигна своя връх на ниво от 72 пункта. Оказва се, че акциите също могат да бъдат закупени на изплащане. 

И както във филма „Титаник“ се досещате как завършва всичко това. Пазарът се срина на 28-29 октомври, когато спадът достигна 13% по време на Черния петък и 12% по време на черния вторник, като предизвика широкообхватни призиви на изплащане на дълговете.Тогава Федералният резерв определя максималната стойност на маржин заема спрямо стойността на базисните ценни книжа на 50%

През 2020 г. на фокус ще бъде изкуственият интелект, и по-специално машинното обучение. В тази връзка по-добре е да се запитаме какво няма да се промени през това десетилетие? Изкуствените невронни мрежи, които направиха разпознаването на лица и гласове възможно бяха най-ниското стъпало в иновациите. Сега чиповете, пригодени за машинно обучение увеличават скоростта и намаляват разходите. Скорошен доклад на Станфорд показва, че енергията, която стои зад най-модерните изчисления на изкуствения интелект, се удвоява на всеки три месеца.

През последното десетилетие основно се наблюдаваше централизиране на данни в компании като Google, Facebook или Amazon. Но идва ред и на бума в "интернет на нещата".

Останалите прогнози за десетилетието включват и получаването на истинско дигитално образование чрез онлайн инструменти...

Как ще приключи всичко това? Както винаги: с дълг. Никой не знае точно какво се случва със заетите средства с цел инвестиране, със сенчестото банкиране и репо пазарите.