Morgan Stanley: Представянето на икономиката не е гаранция за втори мандат на Тръмп

Добрите икономически показатели не са достатъчни за преизбирането на президента, смятат стратези на банката

18:07 | 6 януари 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите трябва да бъдат внимателни с увереността, че силните икономически данни гарантират, че американския президент Доналд Тръмп ще спечели втори мандат през ноември, предупреждават стратези на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

„Най-често срещаното общо погрешно схващане сред инвеститорите, с които разговаряме, е, че стабилният икономически растеж гарантира преизбирането на президента“, пишат в бележка стратези на банката. Според тях инвеститорите трябва да изчакват, а не да бъдат проактивни.

Нивото на безработица в САЩ е най-ниското от 1969 г. насам. Графика: Bloomberg

Основен статистически проблем при изчисляването на закономерности относно подкрепата на президентските избори е, че има малко сходни примери. Броят на президентите след войната, кандидатирали се за нов мандат, е малък. „Извеждането на обобщени изводи от подобни примери повдига въпроси относно достоверността на статистиката“, пишат стратезите на Morgan Stanley.

Друг проблем за Тръмп е, че общото наблюдение, че президентите печелят втори мандат, когато икономиката се представя добре, противоречи на приетото твърдение, че кандидатът с негативен рейтинг на одобрение губи.

„Нямаме президент в историята с добра икономика, но слаби резултати при изследванията на нагласите на обществото“, посочват от Morgan Stanley. Те добавят, че добрата икономика може да е необходимо изискване за победа на даден кандидат, но са убедени, че само по себе си това не е достатъчно.