Скок в цената на петрола и поевтиняване на акциите след убийството на ирански генерал

Анализатори коментират пазарите след новината за убийството на командващия иранските бригади Ал Кудс - генерал Касем Солеймани

18:36 | 3 януари 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тонът на световните финансови пазари стана предпазлив, след като въздушен удар на САЩ уби висш ирански командващ, което предизвика загриженост за ескалация на напрежението, предаде Bloomberg.

Фючърсите на водещите американски борсови индекси се понижиха, докато стойността на петрола се покачи в петък, заедно с йената и златото, след като бе потвърдена смъртта на командващия елитните ирански бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, вторият по значение човек в подкрепяната от Иран коалиция от иракски паравоенни групи Хашд аш Шааби. 

Върховният лидер на Иран Али Хаменей, заяви, че "тежко отмъщение" очаква убийците на Солеймани.

Шокиращата новина идва, след като повечето класове активи имаха звездна 2019 г., като американските акции изпратиха една от най-добрите години за изминалото десетилетие.

Ето и мненията на 5 финансови анализатори за това какво означава събитието за пазарите:

BlackRock Inc.
Уей Ли, ръководител на инвестиционната стратегия на iShares за Европа, Близкия изток и Африка:  

„В рамките на 24 часа настроението се обърна на 180 градуса. Това характеризира какво очакваме от 2020 година - от една страна, основите стават малко по-добри, но от друга страна, нестабилността ще се наблюдава по-често.

„Инвеститорите бяха тактични по време на събитието".

Societe Generale SA
Кит Джукс, главен FX стратег в Лондон

„Златото е победител с нарастването на напрежението и цените на петрола също са по-високи. Доходността на облигациите е по-ниска. На валутния пазар безопасните убежища и чувствителните към петрола валути се възползват, но явната победа е именно за йената".

„Ключовото ниво, което трябва да гледате, вероятно е EUR / JPY 120".

„Като се има предвид възможността за продължаване на напрежението в протока Хормуз, продължителният период на по-високи цени на петрола трябва да представлява риск.“

Credit Agricole SA
Валентин Маринов нарича времето на ескалацията „злополучно“.

Това би могло да „разруши надеждите на пазара за възстановяване на световната икономика, която все още предстои да излезе от облака на търговската война между САЩ и Китай". 

UOB Kay Hian 

Стивън Леун, изпълнителен директор в Хонконг

„Инвеститорите се притесняват, че ситуацията в Иран ще се влоши, тъй като може да има известно отмъщение след американската атака. Хората ще искат да намалят риска преди уикенда."

Mizuho Bank Ltd.

Кен Чеун, главен азиатски валутен стратег в Хонконг

„Обръщането на рисковите настроения ще поддържа азиатската валута под натиск. Индексът USD се стабилизира".