Френската транспортна стачка е най-продължителната от 51 години

Най-силно в страната е засегнат железопътният транспорт

15:45 | 2 януари 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Транспортната стачка във Франция срещу пенсионната реформа продължава 29-и ден, което я прави най-продължителната стачка на железопътните работници от май 1968 г. насам, пише BBC.

Действията на сектора срещу планираната пенсионна реформа на френския президент Еманюел Макрон засегнаха най-силно железопътните услуги. 

Правителството казва, че реформата е необходима, за да стане системата по-справедлива и устойчива, но синдикатите са на мнение, че работниците ще бъдат на загуба. Предстоят да се проведат още разговори между правителството и синдикатите на 7 януари.

В своето новогодишно обръщение Макрон се закле да не се отказва от плановете си за реформа на френската пенсионна система, която предвижда хората да работят по-дълго.

„Това ще бъде предателство към нашите деца и към техните деца, които ще трябва да платят цената на нашия отказ“, допълни президентът.

Лидерите на синдикатите призоваха за нови дни на масови протести на 9 януари. Нова 96 часова блокада на бензиновите съоръжения, включително рафинерии, бензинови терминали и депа е планувана да се проведе от 7 до 10 януари. 

Френският железопътен оператор SNCF заяви, че очаква да бъдат отменени половината пътувания с високоскоростни влакове, като само един от четирите междуградски влакове ще се движи. Регионалните железопътни услуги също ще бъдат силно засегнати със спирането на половината градски влакове, от които една трета се движи из Париж. Очакваше се повечето линии на метрото в Париж да бъдат отворени, въпреки че вероятно ще има прекъсвания на маршрута.

Анкета, проведена преди Коледа показва, че действията на сектора са подкрепяни от по-голямата част от обществеността.

Националните протести срещу плановете за реформа донесоха седмици на прекъсвания в транспорта. Много французи, надяващи се да прекарат празниците със семействата и приятелите си, бяха в безизходица заради спрените влакове и отменените полети.

Сегашната стачка се счита за най-продължителната от май 1968 г., когато беше период на граждански вълнения в цялата страна.

Общата стачка във връзка с пенсионните реформи през 1995 г. също засегна транспортната система за три седмици и спечели огромната подкрепа на населението. В този случай правителството беше принудено да отстъпи.

За какво са протестите?

Протестите са срещу плановете за пенсионна реформа на френския президент Еманюел Макрон. Той смята да опрости остарялата пенсионна система на Франция, която включва повече от 40 различни пенсионни схеми. Много от тях обхващат непоследователна възраст за пенсиониране и различни начини на изплащане. Макрон призовава за единна, основана на точки система, при която всеки пенсионер има еднакви права за всяко евро, който депозира. Работниците пък са обезпокоени, че след пенсионирането си ще им се наложи да работят по-дълго и да печелят по-малко.