Китайските акции поскъпнаха до 11-месечен връх след серия добри новини

Подкрепата дойде от по-рано от очакваната парична инжекция от страна на централната банка на Китай

10:55 | 2 януари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските акции поскъпнаха до най-високите си нива от февруари 2018 г., след като по-рано от очакваната парична инжекция от страна на централната банка стимулира очакванията за по-голяма подкрепа в бъдеще, съобщава Bloomberg.

Индексът CSI 300 нарасна с 1,4% в Шанхай. Ръстът е особено забележителен и предвид факта, че една от най-големите компании, част от показателя, отчете спад от 4,3% в стойността на акциите, след като печалбата й се размина с очакванията. През 2015 г. CSI 300 се повиши с 3,1% през първата сесия за годината. Измерителят Shanghai Composite се придвижи на положителна територия с 1.2% до 3085.20 пункта.

Оптимизмът на китайския фондов пазар започна да набира сила благодарение на подобряването на перспективите за търговските връзки със САЩ, както и очакванията, че правителството ще представи повече подкрепа за икономиката.

CSI 300 скочи със 7% през декември – най-доброто му представяне от 10 месеца насам. Вече стана ясно, че китайският производствен сектор е продължил да се разширява през миналия месец, което е сигнал за известна стабилизация на икономиката, въпреки че перспективите за частния сектор са малко по-несигурни.

Настроението в първата борсова сесия за годината беше подкрепено от новината, че Китайската централна банка ще намали задължителните резерви на банките от 6 януари, освобождавайки около 800 млрд. юана (115 млрд. долара). Въпреки че този ход не беше изненада, то по-ранното му обявяване предполага, че централните банкери могат да добавят повече ликвидност на пазара през следващите няколко седмици преди Лунната нова година.

На борсата в Хонконг индексът Hang Seng добави 1.2% към стойността си.

Инвеститорите са оптимисти, че Китай и САЩ могат да уредят търговските си различия, като президентът Доналд Тръмп вече заяви, че ще подпише сделката за фаза едно на 15 януари. Датата обаче все още не е потвърдена от китайска страна.