Акциите на Renault и Nissan са най-слабо представящите се в индустрията за 2019 г.

Причината за това е скандалът около ръководителя на компаниите Карлос Гон, който доведе до отстраняването му

16:07 | 1 януари 2020
Бившият ръководител на Renault и Nissan Карлос Гон. Снимка: Toru Hanai
Бившият ръководител на Renault и Nissan Карлос Гон. Снимка: Toru Hanai

Скандалите около Карлос Гон се отразиха на автомобилните компании, които той доскоро управляваше - Renault и Nissan, пише Bloomberg.

Двете компании са най-слабо представящите се автомобилни производители в индекса Bloomberg World Auto Manufacturers през 2019 г., като акциите им поевтиняват съответно с по 23 и 28%. Сред най-добре представящите се производители в индекса са Ferrari, Kia и Tesla.

65-годишният Гон избяга от Япония и потърси убежище в Ливан малко повече от година, след като шокиращият му арест в Токио разтърси двете компании и обтегна връзките между тях.

Отстраняването на Гон беше последвано от напускането на ключови фигури в двете дружества. Това понижи печалбите на Nissan до най-ниските стойности за десетилетие и накара Renault, която отстрани главния си изпълнителен директор миналата година, да намали очакванията си през октомври.

Акциите на Renault и Nissan са най-слабо представящите се сред тези на автомобилните производители през 2019 г. Графика: Bloomberg 

Утвърдените автомобилни производители все по-често се насочват към консолидации като начин да разпределят инвестициите за милиарди долари, необходими за трансформацията на индустрията, насочила се към електрически и автономни коли. Съюзът между Nissan и Renault обаче се клати след отстраняването на Гон. Последиците от това напрежение бяха най-видими миналата година, когато съпротивата на Nissan попречи на Renault да се слее с Fiat Chrysler. Малко след това Fiat се насочи към обединение с Peugeot - френският конкурент на Renault.

Mitsubishi Motors, третият партньор в алианса Renault-Nissan, също не се представя добре през тази година. Акциите на компанията са поевтинели с 24% през 2019 г.