Виена се превръща в тестови център за германския живот след Меркел

Австрийският канцлер Себастиан Курц може да създаде първата консервативно-зелена коалиция

13:55 | 1 януари 2020
Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Stefan Wermuth
Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Stefan Wermuth

Две години, след като прегърна вълната срещу миграцията, Себастиан Курц може да създаде съвсем различен прецедент за европейските консерватори - този път той може да избере да си партнира със Зелените, пише Bloomberg.

Курц, 33-годишният канцлер на Австрия, е готов да сключи споразумение със Зелените скоро след началото на 2020 г. Очаквайки одобрението на конференцията на партията “Зелените”, новата администрация може да положи клетва пред президента Александър ван дер Белен (самият той бивш лидер на партията) още на 7 януари.

Урсула фон дер Лайен, представител на германските консерватори, пое ръководството на Европейската комисия миналия месец, след като получи парламентарна подкрепа за плана си за декарбонизация на европейската икономика.

Следващото правителство в Берлин може да се окаже в сходна ситуация, тъй като Зелените все повече изместват Социалдемократическата партия от позицията ѝ на естествен съюзник на християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

„Курц сега се опитва да адресира двата основни въпроса за следващото десетилетие: имиграцията и изменението на климата“, заяви Карстен Бжески, главен икономист на ING за Германия. Според него това може да се превърне в интересен прецедент и тест за Германия и за цяла Европа - първата консервативно-зелена коалиция.

Трябва да се има предвид обаче, че начинанието на Курц е доста рисково.

От 2015 г. Курц се възползва от бежанската криза. Той облече консерваторите в дрехите на популисти и ги насочи към неудобна коалиция със социалдемократите, за да обедини сили с партия, преобладаваща от неонацисти. След като спечели два поредни вота, една трета от поддръжниците му вече са бивши привърженици на Партията на свободата и други десни групи.

Партнирайки си със зелените, Курц се озова от противоположната страна на дебата за популистите и уязвим на техните атаки за пръв път.

Вижданията на партньора му също биха могли да отблъснат гласоподаватели.

Курц имаше няколко други опции след избухването на скандала, станал известен като “Ибиса гейт” - в публичното пространство изтече видео, в което бившият му коалиционен партньор Хайнц-Кристиан Щрахе предлага държавни договори на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Това свали Щрахе и правителството на Курц и доведе до предсрочни парламентарни избори на 29 септември.

Резултати от парламентарните избори в Австрия през 2019 г. Графика: Bloomberg 

Все още обаче се знае малко за правителствената програма, за която Курц и Вернер Коглер са се договорили. Според пост на Курц в Twittet двамата все още прецизират програмата.

Курц ще трябва да покаже на своите привърженици, че неговата твърда линия относно миграцията остава непокътната, че няма да има увеличение на данъците или дълга, както и че законодателството ще остане благоприятно за бизнеса. Той вече заяви, че ще назначи своя съюзник Гернот Блюмел за министър на финансите и ще запази ключови министерства, включително на вътрешните работи, отбраната и икономиката, за своята Народна партия.

Но 58-годишният лидер на Зелените Коглер също има нужда от известни победи в политиката за климата, както и от по-осезаеми инвестиции в инфраструктура и някаква форма на данъци върху въглеродните емисии. 

"Те могат да се справят", смята Бжески. Той добавя, че Курц вече се е доказал като гъвкав и приспособим.