Сделката за транзит на газ между Русия и Украйна носи по-ниски цени в Европа

Първото споразумение между двете страни след конфликта в Донбас гарантира доставките на газ за 5 години

14:30 | 31 декември 2019
Вляво украинският президент Володимир Зеленски. Вдясно руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg
Вляво украинският президент Володимир Зеленски. Вдясно руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Европейските цени на газ и електроенергия продължават да намаляват, след като последното споразумение между Русия и Украйна за транзит на газ предотврати зимна криза на доставките, съобщава Bloomberg.

Руската държавна компания Газпром и украинският енергиен доставчик Нафтогаз подписаха късно в понеделник всички споразумения, необходими за продължаване на потоците към основните пазари на Газпром на Запад през следващите пет години. Това означава, че пътят на горивото няма да пресъхне скоро.

„След пет дни двустранни преговори във Виена са взети окончателни решения и са постигнати окончателни споразумения“, каза главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер, като добави, че пакетът от споразумения гарантира, че Русия ще доставя газ през Украйна след 31 декември. Настоящата транзитна сделка изтича на 1 януари.

Във вторник цените на природния газ в Холандия се понижава, като на годишна база те отчитат спад от 44% - най-големият досега. В Германия природният газ се търгува на най-ниското си ниво от юни 2018 г.

Потоците от природен газ са ключова характеристика в отношенията между Русия и Украйна и постигането на окончателна сделка преди края на годината е важна за пазарите. Доставките за региона са намалявани два пъти през последните 13 години в период на силно търсене поради финансови и политически спорове между двете съседни страни.

"Краят на годината е, но не и краят на постиженията", каза в отделно изявление украинският президент Володимир Зеленски. По думите му това означава енергийна сигурност и благополучие за украинците.

Въпреки напрегнатите политически отношения, Украйна остава основният път за износ на руския газ към Европа.

"Страната ще спечели поне 7 милиарда долара от транзит на газ през следващите пет години", заяви Зеленски.

"Газпром" се стреми да заобиколи Украйна при доставките на газ и затова изгражда тръбопровода „Северен поток" 2 под Балтийско море директно към Германия. Работата по тази връзка, която беше планирана да бъде завършена през тази година, спря този месец заради американските санкции.

Източноевропейските държави бяха категорично против "Северен поток 2", тъй като това може да позволи на Газпром да прекъсне доставките си, докато продължава да снабдява основните си пазари в Западна Европа.

„Налагането на американските санкции, свързани с проекта „Северен поток" 2, улесни преговорите", заяви Андрей Коболиев, главен изпълнителен директор на украинската национална газова компания Нафтогаз.

В съответствие с рамкова сделка, постигната по-рано през декември с помощта на Европейския съюз, Русия и Украйна се договориха да продължат транзита на газ до 2024 г. Двете държави са изпълнили всички предварителни условия, посочени в това споразумение.

Освен договора за транзит Газпром напълно прекратява обжалването на решенията на Стокхолмския арбитраж.

Нафтогаз обаче не отказва претенциите си срещу Русия по отношение на нейните активи, иззети на анексирания през 2014 г. полуостров Крим, съобщи украинската компания.

Първите двустранни преговори между Зеленски и Владимир Путин по-рано този месец помогнаха за приключване на сделките. Лидерите се срещнаха по време на така наречените мирни преговори в Нормандия с Франция и Германия за военния конфликт в Източна Украйна. Тази среща също ускори процеса на обмен на затворници между Украйна и два района, подкрепяни от Кремъл.

Споразуменията между Русия и Украйна подкрепят европейската енергийна сигурност, като Газпром е осигурил около 37% от горивото в региона през миналата година

Газпром е изплатил на украинската газова компания Нафтогаз 2,9 млрд. долара съгласно решението на Стокхолмския арбитраж. В замяна Нафтогаз оттегли юридическото си искане в размер на 12,2 милиарда долара. В същото време украинското правителство одобри „приятелско споразумение“ с Газпром за отмяна на антитръстово искане на стойност от около 7,2 млрд. долара.

И двете компании се споразумяха да не започват нови съдебни дела една срещу друга, свързани с настоящия договор, и да отменят всичките си настоящи правни искове, които не подлежат на съдебни решения.

Газпром също така подписа споразумение за взаимно свързване с новия оператор на гозопреносна система на Украйна и споразумение с Нафтогаз, което урежда транзита на горивото през Украйна. Газпром ще плаща на Нафтогаз за предоставените услуги. В същото време Нафтогаз постигна отделно транзитно споразумение с националния оператор на газопровода, за да резервира необходимия капацитет. Националният регулатор ще вземе решение за тарифата.

Именно Газпром настоя за присъствието на Нафтогаз в транзитната верига.

„Факт е, че Газпром не е готов да работи по стандартен договор и да поеме всички рискове на украинското законодателство и регулация, особено рисковете от промени в регулаторната рамка, които могат да се случат всеки ден", заяви изпълнителният директор на Нефтогаз Юрий Витренко. 

Договорено е да бъдат запазени капацитети за транзит на 65 млрд. куб. метра газ за следващата година, а в периода 2021-2024 г. - по 40 млрд. куб. метра годишно. Това са минималните обеми, докато действителният транзит може да бъде по-висок, заяви енергийният министър на Русия Аксандър Новак в интервю за RBC. 

Миналата година Газпром изпрати 87 милиарда кубически метра през Украйна.

Компаниите също се споразумяха да обмислят транзит до 2034 г. Удължаването може да бъде при същите условия като петгодишната сделка, съобщават от украинското министерство на енергетиката.

Пакетът от газовите споразумения не включва сделка за преки доставки на руски газ за Украйна.