Златото е напът да изпрати най-добрата си година от 2010 г. насам

Слабостта на долара е сред факторите, подкрепящи ръста в цената на златото

17:15 | 30 декември 2019
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Златото е напът да постигне най-доброто си годишно представяне от 2010 г. насам като сигнал за това как множество глобални икономически предизвикателства подкрепят металa, който е актив убежище, дори когато акциите достигат до нови върхове, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Цената на златото има тенденция да се колебае въз основа на геополитическото напрежение и увереността на инвеститорите в глобалния растеж. Ценният метал често отчита ръст в цената си, когато инвеститорите се опитват да се защитят от спадове на пазарите.

След седмици на апатична търговия цените нараснаха през пет от последните шест сесии, за да достигнат най-високото си ниво от три месеца насам. Златото поскъпна с 18% за годината и е с около 2.4% под шестгодишния си връх, достигнат в началото на септември. В петък търговията беше на нива от около 1 533, 80 долара за тройунция. Силната година се отрази положително и на акциите на производителите на злато като Barrick Gold и NewMont Goldcorp.

Въпреки че първоначалната сделка между САЩ и Китай, както и по-добрите от очакваните икономически данни в целия свят подкрепят по-рисковите инвестиции в края на годината, остава отворен въпроса за бъдещи преговори между двете най-големи икономики в света. Бавният растеж в Европа и Япония, вълната от скорошни протести от Латинска Америка до Хонконг, както и предстоящите президентски избори в САЩ през 2020 г. също стимулират търсенето на злато.

„Пазарът бива подкрепян от увеливането на рисковете по целия свят, независимо дали те са геополитически или финансови“, казва Джо Фостър, който ръководи VanEck International Investors Gold Fund.

В момента Фостър инвестира в компании, добиващи злато и сребро, като очакванията му са благородните метали да продължат да се представят добре.

Златото и акциите отбелязаха значителни ръстове едновременно и през 2017 г., демонстрирайки как цените на двата вида активи могат да се увеличат по време на засилена геополитическа несигурност. Трейдърите използват опции за хеджиране срещу спада на пазара – тенденция, за която някои анализатори смятат, че може да продължи и по време на президентските избори догодина.

Анализаторите наблюдават и възстановяване на доходността на облигациите по цял свят, като по-високата доходност прави златото и среброто по-малко привлекателни за инвеститорите, които търсят възвръщаемост от по-безопасни активи. Доходността по 10-годишните държавни американски облигации се повиши с близо 1.9%, след като в началото на септември се понижи до тригодишно дъно от 1.46%.

Възстановяването на доходността идва, след като Федералният резерв посочи, че планира да запази лихвите без промяна, давайки сигнал за доверие в икономиката, след като намали лихвите три пъти през годината.

Все пак някои анализатори не са сигурни колко още може да се повиши доходността, което отразява несигурността относно това дали глобалният растеж може да се ускори през следващата година. Икономическите данни в САЩ и Китай се подобриха, но инвеститорите следят как първа фаза на търговското споразумение ще се отрази на световната икономика.

Друг фактор, който повишава цената на златото е слабостта на долара. Американската валута е паднала с над 2% от върха си, който достигна спрямо кошница от валути в края на третото тримесечие, като по този начин подкрепи активи като златото, които са деноминирани в долари.

Акциите на някои големи производители на злато също са се възползвали от този факт. Barrick Gold отчита ръст в стойността на книжата си с 36% за годината, докато акциите на Newmont Goldcorp. са напреднали с 23%. В същото време индексът S&P 500 е нараснал с 29%, което е най-голямото му годишно увеличение от 2013 г. насам.

Както хедж фондовете, така и други спекулнати, намалиха нетните залози за по-високи цени на златото до най-ниските си нива от края на юни в седмицата, приключила на 10 декември, показват данните от Commodity Fututres Trading Commision. Нетните бичи залози се възстановиха седмица по-късно, но още са с 25% под върховете си от края на септември.

Залозите за по-високи цени все още надвишават мечите залагания, като някои анализатори предупреждават, че е рано да се прогнозира рязко ускорение на световния икономически растеж

От Standard Chartetred прогнозират, че златото ще възобнови ралито си по-късно през 2020 г. при евентуално отслабване на икономиката