Как търговската война между САЩ и Китай се отрази на празнуването на Коледа

Износът на коледни лампички от Виетнам расте

20:02 | 27 декември 2019
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Какво се случва, когато се пресече търговската война между САЩ и Китай с коледната традиция да покриете дома си със светлини?

САЩ въведе мита за празнични светлини, произведени в Китай, доминиращ доставчик в света. Репортер на Bloomberg отиде в Ханой, за да разбере дали цифрите са наистина верни - данните сочат, че износът на коледни светлини от Виетнам нараства.

В продължение на много години празничните светлини се произвеждаха почти единствено в Китай, но повишените американски тарифи за китайски стоки тласнаха много купувачи да доставят стоките от друго място. Една страна, която излезе ясен победител, е Виетнам: морските превози на коледни светлини от Виетнам до САЩ нараснаха повече от два пъти през първите 10 месеца на годината в сравнение със същия период на 2018 г., сочат митническите данни на САЩ. В същото време американският внос на светлините от Китай падна с 49%.

Китайските доставчици намират начини да изхвърлят етикета „Произведено в Китай“, за да избегнат санкциите, като използват съседни страни като Виетнам, за да транспортират стоки през граница, да ги раздават и да ги изпращат до САЩ. 

Няма съмнение, че Виетнам привлича легитимни чуждестранни инвестиции и бизнес - и го правеше толкова добре, преди президентът Доналд Тръмп да започне да разтърсва глобалните вериги за доставки. Търговската война обаче увеличи риска от нелегален трафик на стоки, поставяйки Виетнам под прожекторите.

"Китайците са много добри в произвеждането на продукти с ниска стойност и големи обеми с определено количество умения, които не могат лесно да бъдат преместени или възпроизведени“, казва Дебора Елмс, изпълнителен директор на Азиатския търговски център в Сингапур. 

Натискът от търговската война означава, че през тази година повече китайски доставчици наводниха пазара във Виетнам, заявиха няколко търговци.

За ръководителя на митническия контрол и надзор в Генералния департамент на митницата на Виетнам, ограничаването на потока на нелегални стоки е борба. През октомври официалните лица разкриха около 14 мащабни случая на износ с фалшиви етикети през тази година.

Няколко големи компании като Kyocera Corp., Sharp Corp. и Nintendo Co. са инвестирали във Виетнам от началото на търговската война, като други активно го обмислят. Преките чуждестранни инвестиции в страната са напът да достигнат 35 милиарда долара тази година.

За компаниите, които внасят коледни светлини и други празнични украшения, това е предизвикателство.