Берлин: Северен поток 2 би трябвало да е завършен до втората половина на 2020 г.

Германия очаква американските санкции да забавят проекта, но не и да го спрат

18:37 | 23 декември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Газопроводът „Северен поток“ 2 би трябвало да бъде завършен през втората половина на следващата година въпреки американските санкции, които накараха една от компаниите в проекта да спре дейността си по него. Това обаче ще доведе до увеличаване на разходите, посочва високопоставен представител на германските власти.

Швейцарската AllSeas Group SA изтегли свой плавателен съд, който полага последната част от тръбопровода, свързващ Русия с Германия, до чието завършване оставаха само няколко седмици. Това се наложи, след като администрацията на президента Доналд Тръмп наложи санкции срещу проекта.

Решението на американския президент Тръмп не е изненадващо, но санкциите са „напълно непонятни“, като се има предвид постигнатото споразумение между Русия и Украйна за транзита на газ, заяви Байер, според когото това „не е отношение към приятели“. Според Байер, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, Берлин е очаквал повече разбиране от страна на Вашингтон.

„Северен поток“ 2 се очаква да пренася до 55 млрд. куб. м руски газ годишно директно към Германия, удвоявайки капацитета на вече съществуващия тръбопровод „Северен поток“. Близо 350 европейски компании участват в изграждането на тръбопровода, изчисляват от германската индустриална група DIHK.