Fiat Chrysler и Peugeot се сливат в компания с оценка от около 46 млрд. долара

Очакванията са сделката да бъде финализирана в следващите 12-15 месеца

09:42 | 18 декември 2019
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles се договориха да се слеят в сделка, която ще създаде четвъртия по големина производител на автомобили в света, съобщава Bloomberg.

Двете компании са подписали Меморандум за разбирателство за сливане на бизнеса им, се казва в съобщение от сряда сутринта. Вече новият автомобилен гигант ще бъде ръководен от главния изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес, а председател на Надзорния съвет ще бъде ръководителят на Fiat Джон Елкан.

Сливането би създало регионална компания, която да се конкурира с германския Volkswagen и би имала пазарна стойност от около 46 млрд. долара, изпреварвайки Ford Motor.

Партньорството между двата автомобилопроизводителя ще осигури на PSA дълго чаканото присъствие в Северна Америка и би трябвало да помогне на Fiat в разработването на технологии с по-ниски емисии въглероден диоксид. От компаниите не очакват проблем с регулаторите при получаване на одобренията за сливане. Очакванията са сделката да бъде финализирана в следващите 12-15 месеца.