Икономическото равенство между мъжете и жените ще дойде след повече от 2 века

Глобалните различия между жените и мъжете съществуват в здравеопазването, образованието, политиката и икономиката

09:28 | 21 декември 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ако сте жена, която се чуди колко трябва да почака, за да има същите икономически възможности като мъжете, според Световният икономически форум отговорът може да бъде: повече от два века и половина, пише Bloomberg.

Изравняването на икономическото неравенство между половете би отнело 257 години, като се наблюдава нарастване спрямо прогнозата на икономическия форум през 2018 г., когато за това се смяташе, че ще отнеме 207 години. Технологичните промени оказват несъразмерен ефект, тъй като жените са представени най-вече в роли, засегнати най-силно от автоматизацията като търговията на дребно например. В същото време недостатъчен брой жени са ангажирани с професии, където растежът на заплатите е по-голям.

Съществуват и големи неравенства между половете в почти всички бързо развиващи се сфери на дейност, с по-малък дял на служителите от женски пол в областите, свързани с облачни технологии, инженерството, база данни и изкуствен интелект, както и при разработването на продукти.

„За да постигнем равенство през следващото десетилетие, вместо през следващите два века, ще трябва да задействаме ресурси, да фокусираме вниманието на лидерите и да се ангажираме с определените цели“, казва Саадия Захиди, ръководител на Центъра за нова икономика и общество към Световния икономически форум.

От своя страна, форумът се ангажира до 2030 г. да удвои настоящия процент на жените участници по време на годишната си среща в Давос.

Световният икономически форум има основание за надежда за по-бърз прогрес. В много страни се наблюдава по-голям брой жени, които са на високи мениджърски позиции и в политиката, като ако тенденцията продължава, то това може да спомогне за намаляване на икономическите различия между мъжете и жените.

Като доказателство за тази тенденция е назначаването на първата жена финансов министър в региона на Персийския залив, заемаща тази длъжност в Кувейт.