Химическият концерн DuPont обедини хранителния си бизнес с IFF

Новата компания ще бъде сред най-добрите доставчици на хранителни съставки

11:51 | 16 декември 2019
Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg
Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg

Химическият концерн DuPont de Nemours постигна споразумение за обединяването на своя хранителен бизнес с International Flavors & Fragrances, създавайки компания, която ще бъде сред най-големите доставчици на хранителни съставки за американските производители на храна, съобщава The Wall Street Journal.

В неделя двете компании заявиха, че новото предприятие ще достигне приходи от 11 млрд. долара и ще бъде основен доставчик на продукти като соеви протеини, пробиотици, ензими и съставки за създаване на аромати и вкусове за потребителските продукти. Новата компания ще продължи да се нарича IFF и ще бъде със седалище в Ню Йорк.

Обединението би осигурило на IFF по-големи възможности за достъп до бързо растящия сегмент на пазара за хранителни стоки като алтернативи на растителна основа. Освен всичко компанията ще произвежда капсули за фармацевтичната индустрия и аромати за почистващи препарати.

Изпълнителният директор на IFF Андреас Фибиг ще продължи да ръководи обединената компания, както и да изпълнява функциите на председател.

DuPont стана самостоятелна компания тази година, след разпадането на DowDuPont. Двете компании - Dow и DuPont, се съгласиха да се слеят през 2015 г. Оттогава изпълняват план, основата на който е разделянето на три отделни компании.

Материално-научният бизнес на DowDuPont вече се нарича Dow, а земеделският бизнес на концерна - Corteva.

DuPont представлява технологичната част от компанията. Отделът за хранене и биологични науки донесе 28% от приходите на компанията през първите девет месеца на годината.

Сделката оценява разделението на хранителните продукти на DuPont на около 26 млрд. долара. До петък компанията имаше пазарна капитализация на стойност 48 млрд. долара, а IFF - 14,21 млрд. долара.

Акционерите на DuPont ще притежават 55,4% от обединената компания, докато акционерите на IFF – останалите 44,6%. Освен това DuPont ще получи и 7,3 млрд. долара.

Управителният съвет на компанията ще бъде съставен от седем от членовете на досегашния съвет, изпълнителният директор Ед Брийн, както и пет други членове, избрани от DuPont.

“След сливането ще достигнем глобален мащаб и ще заемем водещи позиции в нисши, които ще помогнат за развитието на компанията, обясни Фибиг.