Европа печели преднина в продажбите на електромобили през 2020 г.

Държавите от региона увеличават субсидиите на фона на целите на ЕС за въглеродна неутралност до 2050 г.

07:49 | 13 декември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi;
Снимка: Krisztian Bocsi;

Европа се подготвя да поведе глобалния растеж в продажбите на електромобили през следващата година, като правителствата в региона увеличават стимулите за купуване на ново превозно средство, пише Bloomberg. Инерцията нараства на пазара, който вече е втори по големина в света, изоставайки значително от обемите на китайския, но съществено превъзхождайки северноамериканския.

По-рано тази седмица Европейският съюз обяви безпрецедентен план за постигането на въглеродна неутралност в региона до средата на века. Така производителите на автомобили вече ще се изправят пред избора дали да произвеждат превозни средства без въглеродни емисии, или да плащат строги санкции на ЕС за замърсяващи модели.

По всичко личи, че 2020 г. ще изправи автомобилната индустрия пред предизвикателството да се адаптира или да загине.

Ръстът на продажбите на електромобили в Европа изпреварва други региони. Графика: Bloomberg 

В Европа продажбите на изцяло електрически и plug-in хибридни коли се очаква да нараснат с 35% през първите 9 месеца на 2020 г. - темп далеч по-висок от този в Китай и Северна Америка, сочат данни на BloombergNEF.

Прогнозата е за ръст на продажбите с 32% тази година на фона на охлаждането на пазара в Китай, след като правителството прекрати субсидиите. В Северна Америка също не се очаква значителен ръст, тъй американският производител на електромобили Tesla изпрати повечето от продадените седани Model 3 в чужбина.

Необходимостта от увеличение на търсенето е значителна за компании като Volkswagen, които инвестираха рекордни суми за внедряване на нови модели. В Европа електрическите автомобили все още представляват малък дял от автомобилния пазар, въпреки че числата се доближават до тези в Китай.

Делът на електрическите превозни средства нараства на автомобилния пазар в Европа. Графика: Bloomberg 

Ето и кратък поглед за това каква е ситуацията на европейските пазари:

Германия:

Най-големият европейски пазар на автомобили ще бъде в основния фокус през следващата година. Канцлерът Ангела Меркел разкри забележителен пакет субсидии през септември, с които да се насърчат продажбите на електромобили. За момента изглежда стимулите на Меркел работят, като се очаква Германия да измести Норвегия от позицията ѝ на регионален лидер по отношение на електрическите коли.

Купувачите на автомобили, струващи по-малко от 40 хил. евро (44 хил. долара), отговарят на изискванията за субсидиране от 6 хил. евро, които ще бъдат поемани от държавата и самите производители. Това може да струва 2,6 млрд. евро до края на 2025 г., сочат очаквания на BloombergNEF.

„Германските автомобилни производители планират да утроят своите предложения за електрически автомобили до 150 модела до 2023 г. и да инвестират 50 млрд. евро до 2024 г.“, посочи Бернхард Матес, президент на Асоциацията на германските автомобилни производители (VDA).

Правителството също планира създаването на 1 млн. зареждащи пункта до 2025 г.

Франция

Франция също подкрепя насърчаването на продажбите на електрически коли и създаването на зарядни станции като начин за намаляване на въглеродните емисии и подкрепа на местната индустрия.

Правителството обаче трябва да действа внимателно на фона на протестите на движението на „жълтите жилетки“, които през 2018 г. стартираха именно като демонстрации поради увеличаването на данъка върху горивата. Тогава протестиращите заявиха, че това ще навреди на работещите, които получават по-ниски доходи и така или иначе не могат да си позволят нови превозни средства.

На пазара на електрически автомобили компактният модел Zoe на Renault се превърна в най-продаваното изцяло електрическо превозно средство до този момент във Франция с 43% пазарен дял, изпреварвайки Model 3 и Leaf на Nissan Motor по данни на консултантската компания Inovev. С 35 000 бройки, продадени в Европа през първите девет месеца на годината, Zoe все още изостава далеч зад Model 3, който регистрира близо 63 000, сочат данни на BloombergNEF.

Държавата дава бонус от 6 хил. евро за купувач на електрически автомобил, който в същото време предаде за скрап. В района на Париж субсидиите дори могат да достигнат до 14 500 евро при купувач на такъв автомобил с ниски доходи.

Великобритания

Вторият по големина автомобилен пазар в региона е погълнат от несигурността около Brexit, но ръстът на продажбите на електически превозни средства показва добри резултати на фона на по-широкия спад в сектора. Продажбите на изцяло електрически автомобили се удвояват през ноември до 32 911 бройки. Въпреки това електромобилите заемат дял от едва 1,5% от общия пазар.

Великобритания предлага безвъзмездни субсидии и отстъпки за изцяло електрически превозни средства в размер на 3500 пауда, след като поетапно прекрати субсидиите за хибриди през миналата година. За да отговарят на изискванията, автомобилите трябва да изминават 70 мили без вредни емисии.

Правителствените инициативи насърчават продажбите на електромобили в Европа. Графика: Bloomberg

Холандия

Малката европейска държава поема значителна тежест при продажбите на електрически автомобили. Сега правителството планира да въведе данъчни предимства, валидни поне през следващите пет години,  като начин за постигане на дългосрочната цел автомобилите в страната да са само въглеродно неутрални до 2050 г.

Холандия осигурява комбинация от стимули, която включва освобождаване от пътни такси и много по-нисък данък върху продажбите, прилаган за първите 50 000 евро от цената на електромобила.На местно ниво също са въведени допълнителни мерки. В Амстердам купувачите на електрически автомобили или микробуси могат да получат до 5000 евро, докато при инвестицията в автобуси или камиони с акумулаторни батерии може да се стигне до бонуси от 40 000 евро на превозно средство.

Скандинавия

Правителството в Норвегия предлага освобождаване на купувачите от разходи като вносни мита, данък добавена стойност и годишен пътен данък. Местните власти също насърчават закупуването на електромобил с безплатен паркинг, освобождаване от пътни такси и позволение тези средства да използват бус лентите.

В Швеция купувачите на електрически автомобили получават бонус от близо 60 000 крони (6 300 долара) при покупка.

В Дания правителството на социалдемократите реши да отмени планираното увеличение на данъка върху електрическите автомобили и увеличи данъчните облекчения за шофиране на електромобил до работното място.

Италия

Италия изостава далеч зад европейските страни по отношение на електромобилите, като едва 8 хил. броя от тях са продадени в страната през първите 9 месеца на 2019 г.

Въпреки че през март правителството въведе стимули, достигащи 6 хил. евро на превозно средство, ефейтът им закъснява. Продажбите обаче могат да се увеличат през следващата година, когато Fiat Chrysler пусне първата изцяло електрическа версия на своя градски автомобил Fiat 500, както и няколко plug-in и хибридни версии на модели на компанията.