Индия може да поеме следващата голяма вълна от технологични еднорози

10 до 15 интернет и технологични компании обмислят листване в Индия през следващите три години

12:56 | 11 декември 2019
Фондовата борса в Мумбай. Снимка:  Kanishka Sonthalia/Bloomberg
Фондовата борса в Мумбай. Снимка: Kanishka Sonthalia/Bloomberg

Капиталовите пазари в Индия са в очакване на вълна от листване на компании еднорози (бел. р. стартъп с пазарна оценка над 1 милиард долара), сочат данни предоставени от Мохандас Пай, председател на Комитета по ценни книжа и борси в Индия, съобщава Bloomberg.

Според Пай 10 до 15 интернет и технологични компании обмислят листване в Индия през следващите три години. Тези компании могат да бъдат оценени на между 300 и 10 млрд. долара, е заявил той в интервю.

Една от компаниите е Byju, създател на приложение за образование. Други, които Мохандес Пай очаква да се листнат през следващите няколко години включват платформите за доставка на храна Swiggy и Zomato, както и PhonePe и Myntra – и двете подразделения на Walmart, контролирани от Flipkart.

„Има апетит за IPO-та от страна на компании, както и от страна на инвеститори. Пазарът е гладен за бързо растящи ИТ акции“, обяснява Мохандас Пай. Той подчерта, че има интерес, както от глобални, така и от местни инвеститори, които са подпомогнали ръста на индексите в Индия до рекордни нива през миналия месец.

Силното представяне на компании от технологичния сектор включват Railway Catering & Tourism и Info Edge India. Акциите на първата компания са поскъпнали със 170% от листването си през октомври, а на втората – с над 30 пъти след IPO-то през 2006 г.

Чуждестранните инвеститори са вкарали около 13 милиарда долара в акции в Индия през тази година, като това вероятно ще се окаже най-голямата сума на годишна база, след като през 2014 г. беше избран премиерът Нарендра Моди, сочат данните, събрани от Bloomberg. Местните инвестиции в акции също се увеличават през последните години, тъй като инвеститорите все повече се насочват към взаимни фондове на фона на липсата на доверие в други активи.