Saudi Aramco набра 25,6 млрд. долара в най-голямото IPO в света

Компанията е оценена на 1,7 трлн. долара

21:52 | 5 декември 2019
Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер и президентът на компанията Ясир Ал-Румаян. Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg
Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер и президентът на компанията Ясир Ал-Румаян. Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg

Петролната компания Saudi Aramco набра 25,6 млрд. долара в най-голямото първично публично предлагане в света, съобщава Bloomberg.

Държавният петролен гигант определи крайна цена на акциите си от 32 риала (8,53 долара), оценявайки компанията на 1,7 трлн. долара. Получените оферти бяха за обща стойност от 119 млрд. долара.

За саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман продажбата на акции от дружеството може да помогне за възстановяване на доверието, което беше подкопано след неуспехите в неговия план да реформира икономиката на страната, както и след убийството на журналиста Джамал Кашоги и войната в Йемен.

Така или иначе публичното предлагане се различава много от това, което беше предвидено при обявяване на идеята през 2016 г. с амбиция да се наберат 100 млрд. долара. Aramco предложи само 1,5% от акциите си и избра листване на местната борса, разчитайки на средства основно от съседните арабски монархии. При предлагането близо 5 млн. души физически лица са дали заявка за придобиване на акции. По отношение на институционалните инвеститори са подадени оферти на обща стойност от 397 млрд. риала.

Aramco ще стане най-високо оценената публична компания в света, след като стартира търговията с акциите й, изпреварвайки Microsoft и Apple. Компанията ще има акционери, различни от правителството на Саудитска Арабия, за първи път от национализацията й в края на 70-те години.

Саудитска Арабия направи много, за да гарантира успеха на IPO-то. Тя намали данъчната ставка за Aramco три пъти, обеща най-големият дивидент в света и предложи бонус акции за дребните инвеститори, които задържат книжата й.