Италия твърди, че Fiat е подценил Chrysler с 5,1 млрд. долара

Така могат да набъбнат данъците, които трябва да бъдат платени при сливане с Peugeot

18:10 | 5 декември 2019
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианските данъчни власти твърдят, че Fiat Chrysler е подценил стойността на своя американски бизнес с 5,1 млрд. евро (5,6 млрд. долара) след поетапното му придобиване преди няколко години, което би осигурило на производителя на автомобили потенциално по-дебела сметка за плащане (бел. р. заради по-големите данъци), докато се готви да се слее с френския си конкурент Peugeot S.A. (PSA), съобщава Bloomberg

Според одитен доклад спорът е свързан със структурата на създадената през 2014 г. компания след закупуването на Fiat от Chrysler.

Процесът по покупката траеше над 5 години и завърши с пълното поглъщане на някога фалиралия собственик на марките Dodge, Ram и Jeep.

Fiat Chrysler вече е регистриран в Холандия с данъчно местопребиваване в САЩ, а не в град Торино, който бе домът на Fiat повече от век. Този ход предизвика така наречения „изходен данък“, който Италия събира върху капиталовите печалби, реализирани, когато компаниите преместват активи извън страната.

Тогава Италия имаше корпоративен данък от 27.5%, което предполага, че има риск Fiat Chrysler да плати 1,5 млрд. долара, като сумата все пак може да бъде намалена чрез преговори.

„Ние категорично не сме съгласни с този предварителен доклад и сме сигурни, че успешно ще достигнем до решение за съществено намаляване на оценката“, заяви говорителят на Fiat Chrysler. Според него е важно да се отбележи, че всяка останала печалба, която трябва да бъде обложена оценена ще бъда компенсирана от пренос на данъчни загуби без съществено изтичане на пари или въздействие върху печалбата.

Данъчната проблеми идват в неподходящ момент за автомобилния концерн Fiat Chrysler, който задълбочено преговаря с PSA, собственик на марките Peugeot, Citroen и Opel. Компаниите заявиха в края на октомври, че са в преговори за сливане, а председателят на Fiat Джон Елкан обяви, че има за цел да се формализира споразумение до края на годината.

Междувременно Fiat Chrysler Automobiles  изрази днес несъгласие с искането на италианските власти да плати повече данъци във връзка със сливането си през 2014 г.