Амбициозните реформи на Макрон се сблъскват с неодобрение и протести

Според френския бизнес част от промените, въведени от президента, са неизползваеми

07:47 | 5 декември 2019
Обновен: 08:46 | 5 юни 2020
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон започна мандата си през 2017 г. с обещанието да насърчи икономиката на страната, понижавайки цената на труда и повишавайки гъвкавостта и квалификацията на служителите, пише Bloomberg.

Две години и половина по-късно бизнес лидерите в региона с най-ниска безработица във Франция изпитват както предимствата, така и недостатъците на амбициите на президента. Докато наемането на служители е по-евтино, бавният напредък по отношение на подготовката им значи, че компаниите не могат да се възползват напълно. На фона на всичко това безбройните разпоредби за увеличаване на гъвкавостта на пазара на трида, които Макрон прие спешно през своя мандат по-рано, до голяма степен изобщо не се използват.

Недостигът на работна ръка е особено предизвикателство за транспортната компания Groupe Mousset, базирана в западната част на Франция. Нейният главен изпълнителен директор използва крайни методи, за да привлече служители, предлагайки им например безплатни акции в дружеството, коли за едно евро на месец или лични курсове за самоусъвършенстване.

„Ако не си атрактивен, хората просто те подминават или напускат“, посочи ръководителят на компанията, който наскоро инвестира в автобус, който обикаля и рекламира неговото дружество.

Усилията на Макрон във Франция изпитват т.нар. структурни реформи, които трябва да окажат влияние върху растежа и да осигурят електрорална подкрепа по време на 5-годишния мандат на президента.

За разлика от финансовите стимули, насърчавани от фискални и монетарни мерки, целта на реформите е да променят същността на икономиката чрез образование и обучение, както и да пренапишат правилата, за да променят поведението на бизнеса и служителите. Това може да доведе до краткосрочни проблеми преди всъщност промените да донесат възвращаемост.

В четвъртък Макрон ще получи обратна връзка за апетита на французите към още реформи, когато профсъюзи ще излязат на стачка в знак на протест срещу плана му за преразглеждане на пенсионната система.

Липсите на пазара на труда

Реформите във Франция бяха подхранени от желанието да се помогне на трудоемките производства, разпръснати в западната част на страната. Намаляването на данъците върху заплатите, което беше започнато от предшественика на Макрон, даде възможност на фабриките за наемане на повече хора. Усилията за увеличаване на квалифицираната работна ръка обаче едва сега започват, като създават несъответствия на пазара.

„Изключително трудно е да се намерят машинни оператори и заварчици, защото има недостиг на обучени служители“, посочва собственик на фабрика в региона, като добавя, че трудностите вече се простират и в изследователския отдел.

Европейската централна банка следи процеса отблизо. След решението ѝ от септември да влее повече пари в икономиката чрез намаляване на депозитната лихва и количествени улеснения, тя изисква от правителствата повече, за да помогнат на икономиките си и да се възползват от улесненията.

Според гуверньора на Френската централна банка темпът на създаване на работни места в страната сигнализира, че реформите имат значение. Нивото на безработица във Франция обаче остава над 8%, като без големи промени то трудно може да бъде понижено допълнително.

„Често си мислим, че когато приемем закон, по-голямата част от работата е свършена“, посочи ръководителят на централната банка в интервю за La Croix миналата седмица. По неговите думи обаче от съществена важност е предприятията и просъюзите да въведат реформите.

Част от затрудненията във Франция са предизвикани от времето, което е необходимо реформите да бъдат приети и компаниите и служителите да използват бновите възможности.

Новооткритите работни места във френските компании се увеличават през последните години. Графика: Bloomberg 

Производителят на лодки Beneteau в Пеи дьо ла Лоар също изпитва затруднения да намери служители с правилните умения. На фона на нарастващото търсене през последните 2 до 3 години компанията често забавя доставки, защото не може да произвежда яхти достатъчно бързо. Дружеството обаче все още не е решило дали да се възползва от законът на Макрон от 2018 г., който позволява да създаде собствени центрове, в които да обучава служителите си.

„Все още сме в период, в които не сме напълно сигурни какво ще се случи“, посочва ръководител „Човешки ресурси“ в компанията. Според него фактът, че бизнесът може да създаде собствен тренировъчен център е страхотна възможност. „Не сме решили още, но мислим по въпроса“, добавя той.

По думите на директора на службата по заетостта в Пеи дьо ла Лоар качеството на обучението вече е подобрено благодарение на множеството държавно-финансирани схеми за намиране на работа. Допълнителното финансиране от 15 млрд. евро по плана на Макрон също трябва да подобри ситуацията.

В краткосрочен план обаче регионът предприема по-иновативни мерки, включително работа с жилищни асоциации и местните власти, за да бъдат преместени служители от други зони. Голяма част от мерките за гъвкавост, обявени от Макрон, остават неизползвани. Според съюза UIMM нито една компания от Пеи дьо ла Лоар не е използвала по-гъвкавите договори, свързани с продължителността на даден проект.

За Groupe Dubreuil, семеен конгломерат, в който работят 4700 служители, всички нови мерки са повече объркващи, отколкото полезни.

„Трудно ми е да ви кажа, че има ползи или влияние върху работните места“, посочва ръководител „Човешки ресурси“ в компанията.По неговите думи промените изглеждат непрестанни, а дружеството все още е на кръстопът.

Междувременно гoлямa чacт oт работниците във Фpaнция щe cтaчĸyвaт в чeтвъpтъĸ в знaĸ нa пpoтecт cpeщy плaниpaнoтo oт пpaвитeлcтвoтo пpepaзглeждaнe нa пeнcиoннaтa cиcтeмa, която има за цел да я направи финансова устойчива.Така се оказва, че реформите на Макрон не успяват да се наложат успешно поне за сега на нито един фронт - нито сред бизнеса, нито сред служителите.