Икономиката на еврозоната е близо до стагнация

Секторът на услугите е напът да отбележи най-слабото си тримесечно разширяване от пет години насам

13:27 | 4 декември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Бизнес активността в частния сектор в Еврозоната се оказа над пазарните очаквания на фона на все по-големия брой доказателства, че производственият спад е започнал да се разпространява в други части на икономиката, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките, измерващ активността в промишлеността и услугите, се задържа на ниво от 50.6 пункта през ноември. Това е малко над първоначалното четене на данните от 50.3 пункта, отбелязвайки по този начин растеж през четвъртото тримесечие с 0.1%. Представянето по този показател е най-слабото за еврозоната от рецесията през 2013 г.

Притеснителен факт е, че инерцията в сектора на услугите, който е основен двигател за растежа през тази година намалява. Заводското производство, от своя страна, се свива за 10-и пореден месец.

„Данните показват почти стагнираща икономика“, коментира Крис Уилямс, икономист в IHS Markit. Той обясни още, че производството е основна спънка за растежа, но и че секторът на услугите е напът да отбележи най-слабото си тримесечно разширяване за последните пет години. Уилямс обърна внимание, че забавянето продължава да се разпространява.

Поръчките са в застой през ноември, като търсенето в чужбина се свива за 14-и месец. Активността в частния сектор в най-голямата европейска икономика намалява за трети месец подред.

Франция се представя най-добре от страните в региона, отбелязвайки „солиден“ растеж, като Ирландия и Испания също над линията на разширяване.

Като сигнал, че спадът в производството може да започне да намалява, от заводите са посочили, че свиването в производството е най-малко от август насам. Компаниите продължават да наемат служители и увереността за бъдещето се подобри.

През следващата седмица се очаква Европейската централна банка да публикува най-новите си тримесечни прогнози за икономиката на еврозоната. От тях ще стане ясно дали е направено достатъчно, за да се подкрепи икономическият растеж и потребителските цени, или ще трябва да се засилят призивите към правителствата за фискални стимули.