БНБ публикува основни съвети за защита при онлайн банкиране

Иван Стойков, старши финансов анализатор в MoitePari.bg, Бизнес старт, 04.12.2019

09:44 | 4 декември 2019

Препоръките в доклада, който БНБ публикува „Основни съвети как да се защитите при избор на услуги за онлайн или мобилно банкиране“ са полезни, макар и да са по-общо обхванати. Когато се избира каквато и да е услуга, е хубаво тя да бъде проучена предварително – кой я предлага, при какви условия, както и да се направи сравнение между различните доставчици. Това каза Иван Стойков, старши финансов анализатор в MoitePari.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът разясни за какво трябва да внимават потребителите при условията за договорите за онлайн и мобилно банкиране.

„При договорите трябва детайлно да се разгледат общите условия на самия доставчик на услугата. Основните неща, на които трябва да се обърне внимание са при какви условия се сключва договорът, какви са правата и задълженията, както на предоставящия услугата, така и на този, който ще я ползва.“

Стойков допълни, че трябва да се проучат какви са санкциите при неизпълнение на договора, както и какви са защитите на услугата като пароли и източници на използване на услугата.

„Предполагам, че съветите, които идват от БНБ се дължат на това, че проникването на такава услуга не е чак толкова голямо, но се развива с добри темпове. Както БНБ взема отношение при засиленото кредитиране и дава съответните препоръки и мерки за овладяване на един такъв процес, сега е подходящ момент да даде своите препоръки за нов вид услуга, която набира популярност чрез процесите на дигитализация“, коментира още финансовият анализатор.

Според него темата с таксите е удачен момент да се обърне внимание на мерките с онлайн банкирането, особено когато се очакват промените, които банките трябва да направят във връзка с промените на таксите за трансгранични преводи.

Гледайте целия разговор във видеото.