Икономиките са глобализирани, но обществата и политиците мислят в национални рамки

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, В развитие, 25.11.2019

13:01 | 25 ноември 2019
проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основното търкане между САЩ и Китай е в това дали САЩ могат да наложат санкции при неизпълнение на изискванията на сделката. Китайците искат да има равнопоставеност и веднъж сключена сделката да има окончателен характер. Това каза проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„За Тръмп тази сделка се изразява в желанието му да постигне някакъв външнополитически успех“, заяви още той.

Според госта Китай е под силен натиск, но за страната е важно да запази износа си на едно високо равнище.

„Търговските моменти се оплетоха с емоционалните и политически и идеологически моменти“, каза Хаджиниколов.

Преподавателят е на мнение, че оптимистичната нотка, която съществува между двете страни, се губи между възникналите противоречия.

„Инвеститорите трябва да имат предвид, че не става въпрос толкова за икономически анализ, колкото за това кой е по-силен и кой може да командва света“

За Димитър Хаджиниколов съществуват две тенденции, които винаги са се борили в световните търговии и икономически отношения.

„При едната тенденция е налице силна държава, силен износ, силна икономика и положение в света. Другата е на базата на win-win ефект - съвместно съществуване, специализация и допълнителен доход от това, че всеки прави това, което може“, допълни още той.

Хаджиниколов заяви, че има известна трансформация по отношение на силовото положение в света.

"Парадигмата не се е променила, все още Световната търговска организация се подчинява на арбитраж, продължават да съществуват над национални регулиращи моменти. Още е рано да се каже дали това е временно."


Гостът коментира, че икономическата глобализация не може да бъде спряна, но разбирателството между силите трябва да бъде на политическа основа.