Настоящият румънски президент се насочва към втори мандат

Клаус Йоханис печели подкрепата на избирателите с обещания за възстановяване на стабилността в страната

10:38 | 24 ноември 2019
Румънският президент Клаус Йоханис. Снимка: Anadolu Agency
Румънският президент Клаус Йоханис. Снимка: Anadolu Agency

Румънците са напът да преизберат президента Клаус Йоханис, който обеща да върне стабилността след годините на политически хаос, съобщава Bloomberg.

Началото на изборния ден в Румъния започна в 7 часа и ще продължи до 21 часа, след което предстои да бъдат обявени и резултатите. 60-годишният Йоханис спечели първия тур на изборите преди 2 седмици, като очакванията са и сега да победи опонента си - бившият премиер Виорика Дънчила.

Настоящият президент на страната получи подкрепа заради позицията си по време на едни от най-големите протести след комунизма, когато се противопостави на опитите на правителството да оправдае корупцията на ниските нива. Това помогна на Румъния да не се присъедини към Унгария и Полша, рискувайки наказания от Европейския съюз заради неспазване на върховенството на закона.

Йоханис обаче вероятно ще получи по-слаба подкрепа спрямо 2014 г. заради липсата на прогрес по отношение на инфрастриктурата в страната и здравните грижи. Много румънци все още напускат страната в търсене на работи с по-високо заплащане в Западна Европа.

“Ще се отдам изцяло на изграждането на нормална страна”, заяви Йоханис миналата седмица. Той обеща, че това няма да остане само слоган на кампания, а ще работи за просперитет, икономически растеж и по-добро заплащане на труда.

Йоханис планира по-конвенционален втори мандат, като работи със своите съюзници в новото правителство на Либералната партия за подобряване на ситуацията в училищата, болниците и по отношение на инфраструктурата.

Качеството на живот в Румъния наскоро беше класирано като най-лошото в рамките на ЕС.