Глобалната жилищна собственост намалява през последните десет години

Румъния, Хърватия и Словакия са страните с най-висок дял на жилищната собственост

11:50 | 21 ноември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Жилищната собственост в световен план намалява, като в 22 от 36 развити страни е отбелязан спад през последните десет години, показва проучване на британската застрахователна компания Swinton, предава Investor.bg.

Румъния, Хърватия и Словакия са страните с най-висок дял на жилищната собственост от съответно 97%, 91% и 90%. За сметка на това в Швейцария делът на наемателите е най-висок – 59%, следвана от Германия с 49% и Австрия с 45%.

Според данните на компанията 83,6% от българите притежават жилището, в което живеят, а 16,4% обитават дом под наем.

През последните десет години Австралия е регистрирала най-голям ръст на жилищната собственост в света с повишение от 86%, въпреки че жилищният пазар в страната преживява в момента най-големия си спад през последните 15 години. На второ място е Полша, където броят на собствениците на жилища е нараснал с 35% през последните десет години, и Япония със скок от 24%.

На другия полюс са Великобритания и Ирландия, където жилищната собственост е регистрирала спад от по 11%. Следват Дания и Исландия с понижение от по 9%. В Словения, където през последно време жилищният пазар се нажежи, броят на собствениците на жилища се е понижил със 7%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.